Hoppa till huvudinnehåll

Attackerna i Aleppo stoppar livsviktig sjukvård

Publicerad 29 juli 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Attackerna mot sjukvård får mycket allvarliga konsekvenser för människor i Aleppo.

Attackerna mot sjukvård får mycket allvarliga konsekvenser för människor i Aleppo.

Striderna i syriska Aleppo har trappats upp under de senaste tre veckorna och det drabbar framför allt civilbefolkningen med otaliga döda och skadade. En kvarts miljon människor kämpar för att överleva.

Uppskattningsvis 250 000 människor är belägrade i östra Aleppo efter att den enda vägen till de områden som inte kontrolleras av regeringsstyrkor stängts av. Invånarna, framför allt de krigsskadade och svårt sjuka, kan inte ta sig ut ur området och livsviktiga matleveranser och läkemedel når inte fram till de behövande.

Sjukhusen mitt i korselden

Under den senaste veckan har fyra sjukhus som vi förser med medicinskt material delvis förstörts i bombattacker. Ett av sjukhusen, med inriktning på allmän kirurgi och kärlkirurgi, tvingades stänga redan förra månaden efter att det utsatts för en bombattack.

Om det inte blir ett slut på attackerna kommer det snart inte att finnas någon sjukvård alls i östra Aleppo. Pablo Marco, ledare för vårt operativa arbete i Mellanöstern

Vi hjälpte sjukhuset att öppna igen för två veckor sedan. Bara några dagar senare, den 23 juli, träffades sjukhuset än en gång i samband med en luftattack mot byggnaden bredvid. Personalen skickade då patienter till ett annat sjukhus som också attackerades kort därefter. I det kaos som uppstod refererade de två sjukhusen, som båda var utsatta för attacker, patienter kors och tvärs.

– Antalet skadade som sökt vård har enligt sjukhusledningen ökat kraftigt. Ett av sjukhusen tog emot uppemot 50 skadade per dag. Men förra veckan träffades sjukhuset och måste stänga. Vart ska dessa människor nu ta vägen? Hur ska material och utrustning för att bygga upp sjukhuset igen nå fram? frågar sig Pablo Marco som leder vårt operativa arbete i Mellanöstern.

– Om det inte blir ett slut på attackerna kommer det snart inte att finnas någon sjukvård alls i östra Aleppo. Och det handlar inte bara om sjukhusen, den allt värre bränslebristen stoppar dessutom ambulanserna, säger Pablo Marco.

Försändelser når inte fram

Ett fåtal läkare och kirurger kämpar vidare för att vårda hundratusentals utsatta människor i östra Aleppo. Samtidigt är skadade och sjuka, liksom medicinsk personal, livrädda för att ta sig till vårdinrättningarna. Personalen är oroad för hur länge deras lager räcker och om de överhuvudtaget kan börja jobba igen på grund av de fortsatta attackerna.

Sedan 2014 har vi försett sex vårdcentraler, tre akutmottagningar och tio sjukhus i Aleppo med läkemedel, medicinskt material och utrustning. Två av dessa inrättningar har tvingats stänga på grund av bombskador.

Vårt budskap är tydligt: sluta bomba sjukhus och civil infrastruktur. Pablo Marco, ledare för vårt operativa arbete i Mellanöstern

Den senaste försändelsen av förnödenheter på 330 kubikmeter, motsvarande 10 fulla långtradare, nådde fram i april 2016. Förnödenheterna var tänkta att räcka i tre månader. Snart är det dags för nästa försändelse men vi befarar nu att den inte kommer att nå fram. Tillgången till livsviktig sjukvård riskerar därför att utraderas, både på grund av bombningarna och de sinande lagren.

Bombningarna måste upphöra

– Än en gång vädjar vi till de stridande parterna att följa krigets lagar. Vi vädjar även till andra inflytelserika parter att sätta stopp för detta blodbad. Vårt budskap är tydligt: sluta bomba sjukhus och civil infrastruktur, låt de svårt sjuka och skadade evakueras och skär inte av införseln av mat, livsmedel och nödvändiga varor till staden, säger Pablo Marco.

Vi driver sex vårdinrättningar i norra Syrien och stöttar fler än 150 vårdinrättningar och sjukhus i hela landet, många av dem i belägrade områden.

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.