Hoppa till huvudinnehåll

Avskyvärd attack mot gravida kvinnor och nyfödda

Publicerad 14 maj 2020
En före och efterbild på avdelningar på sjukhuset med blod på golvet på den andra bilden
Foto: Läkare Utan Gränser
Avdelningar på sjukhuset före och efter attacken.

Vår mödravårdsavdelning på sjukhuset Dasht-e-Barchi i Kabul i Afghanistan utsattes under gårdagen för en vidrig attack som kostade flera människor livet. Ett okänt antal förövare stormade sjukhuset under flera timmar, med en serie explosioner och skottlossning.

Vi fördömer å det starkaste den fruktansvärda attacken. Vi sörjer förlusten av ett flertal patienter, och har fått indikationer på att minst en lokalanställd kollega också dödades i attacken.

Attacken har utöver dödsfallen berövat kvinnor och barn tillgång till grundläggande sjukvård i ett land där det redan råder stor brist på vård. Dasht-e-Barchi-sjukhuset är beläget i västra Kabul, där det bor över 1,5 miljoner människor.

För närvarande har vi avbrutit all medicinsk verksamhet på förlossningsavdelningen. Patienterna har evakuerats till närliggande sjukhus och personalen har förts i säkerhet.

Det råder fortfarande stor oklarhet kring attacken, men vår medicinska personal arbetar hårt för att följa upp de nyfödda och för att säkerställa bästa möjliga vård till våra patienter och de som skadats i attacken. Vi ger även psykologiskt stöd till personal och överlevande.

Medan striderna pågick födde en kvinna barn på sjukhuset. Båda mår under omständigheterna bra.

Våra barnmorskor, läkare, städare, sjuksköterskor, kockar, vakter och administrativ personal vid Dasht-e-Barchi har tillhandahållit ovärderlig hjälp till kvinnor i behov av mödravård, särskilt de med komplicerade förlossningar.

Vi som jobbar på Läkare Utan Gränser vill härmed uttrycka vår solidaritet med det afghanska folket.

Vi öppnade mödravårdsavdelningen, som har 55 bäddar, 2014. Sedan början av 2020 har 5 401 barn fötts på avdelningen och 524 har fått vård på enheterna för nyfödda och kritiskt sjuka.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Afghanistan sedan 1980, med undantag för åren mellan 2004 och 2009 efter att fem anställda dödades i Badghis-provinsen. 2019 hade vi sju projekt i sex provinser i landet och genomförde över 100 000 konsultationer, bistod vid fler än 60 000 förlossningar och utförde nästan 10 000 kirurgiska ingrepp.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare