Hoppa till huvudinnehåll

Barnen som flyr ensamma över havet

Publicerad 11 november 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En tom gummibåt efter en räddningsinsats på Medelhavet.

En tom gummibåt efter en räddningsinsats på Medelhavet. 

Föreställ dig en nioårig som korsar en kontinent och ett hav ensam. Eller, som vi ibland ser, dessutom har ansvar för sina yngre syskon. Sarah Giles, som jobbar som läkare ombord på fartyget Aquarius, berättar om en av dem.

”De ensamkommande barnen som vi räddar kan grovt delas in i två kategorier; de som nästan är 18 år och de som är mycket yngre - så unga som nio år. Barnen vi möter kan vara utslängda hemifrån eller har tvingats i väg av vuxna som hoppas att de ska lyckas i Europa och skicka hem pengar. Eller så finns förhoppningen att barnet ska finna trygghet långt borta från krig och fattigdom. Sedan finns det de vars öde vilar i människosmugglares händer, ofta offer för prostitution. Men det är inte alla barn som börjar sin resa ensamma. Det finns de som separeras från sina föräldrar när de kidnappas eller placeras i båtar på de libyska stränderna. Andra har sett sina föräldrar dö på resan.

Han berättade att han hade tagit hand om sina syskon i över två månader, helt själv.

Vi hade nyligen en tio år gammal pojke ombord på Aquarius. Han reste tillsammans med sina tre yngre syskon - alla unga nog att fortfarande ha blöja. Han höll sin grupp samlade, såg till att de var torra och höll sig undan problem. Men det var tydligt att ansvaret höll på att krossa honom. Han berättade att han hade tagit hand om sina syskon i över två månader, helt själv.

Vår fantastiska kulturtolk, Asma, använde informationen som pojken gett henne och spårade upp en kvinna på Facebook som passade in på beskrivningen av barnens mor. Asma skrev ut en bild på kvinnan och visade den för pojken. För första gången visade han äntligen sina känslor och bröt ut i ett stort leende. Han visade bilden för sina syskon som alla började krama och pussa bilden. Vår barnmorska, Jonquil, tejpade upp bilden på väggen ovanför där barnen sov. Samtidigt kontaktade vårt team Röda Korsets familjeåterföreningsprogram och Rädda Barnen och gav dem information som krävs för att återförena familjen.

Nu kanske du undrar varför vi inte bara skickade ett meddelande på Facebook till mamman och talade om för henne att vi visste var hennes barn var? Men i en värld som är full av människosmugglare måste vi vara försiktiga. Så vi lämnar familjeåterförening åt experterna.

Helst skulle Europa ha en mottagningsprocess som aktivt skyddar dessa barn och arbetar för att snabbt återförena dem med sina familjemedlemmar eller hittar fosterfamiljer åt dem. Men tyvärr är så inte fallet. Tills detta händer kommer vi på Aquarius fortsätta att ge dem ett par dagar där de kan få vara barn och sova i en skyddad miljö.”

– Sarah Giles, läkare ombord på fartyget Aquarius.

Aquarius är en av tre som deltar i vår sök- och räddningsinsats på Medelhavet, utanför Libyens kust. Vi inledde årets insats den 21 april 2016 med fartygen Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius (som drivs i samarbete med SOS Méditeranée).

Aktuellt om Medelhavet

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Nyheter från fältet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."

Räddning på Medelhavet
Nyheter från fältet

Nya regler sätter liv i fara på Medelhavet

Vi har meddelat Italiens inrikesministerium att vi inte kommer att underteckna uppförandekoden för frivilligorganisationer som har räddningsfartyg på Medelhavet. Reglerna skulle begränsa räddningsinsatsen och ha allvarliga humanitära konsekvenser.

Läkare Utan Gränser gör en räddningsinsats på Aquarius
Nyheter från fältet

Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara

Under en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj utsatte den libyska kustbevakningen människor för fara. Våra och SOS Méditerranées medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.             

Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust.
Nyheter från fältet

Kvinnorna som flyr över Medelhavet

När Jewel klev ombord på Aquarius såg hon ut som en skrämd fågel som äntligen funnit skydd i stormen. Hon hade precis överlevt nio timmar på Medelhavet i en liten gummibåt, tillsammans med över 100 andra människor. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.