Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Coronautbrottet: Läkare Utan Gränser stöttar Kina och Hong-Kong

Publicerad 18 februari 2020
En grupp gatsopare i Hong Kong får utbildning av Läkare Utan Gränser i hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset
En grupp gatustädare får utbildning av Läkare Utan Gränser i hur de kan skydda sig mot corona eller covid-19 som det nya viruset heter.
Foto: Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser har skickat medicinsk skyddsutrustning till Wuhan Jinyintan-sjukhuset i Hubei-provinsen i Kina, centrum för utbrottet av nya coronaviruset covid-19.

3,5 ton medicinsk utrustning har skickats från organisationens logistiska center i Bryssel, Belgien, via organisationen Hubei Charity Federation och sedan vidare till Wuhan Jinyintan-sjukhuset. De är ett av flera sjukhus som behandlar patienter med corona eller covid-19.

– Över 64 000 fall av covid-19 har rapporterats sedan den 14 februari, varav 99 procent i Kina, säger Gert Verdonck, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare för utbrottet. Medicinsk skyddsutrustning är nyckeln och vi vill därför bidra med skyddsutrustning till hälso- och sjukvårdspersonalen som arbetar med utbrottet, avslutar Gert Verdonck. 

Uppsökande verksamhet i Hongkong 

Samhällsinformation i alla slags större sjukdomsutbrott kan vara avgörande. I slutet av januari öppnade därför även Läkare Utan Gränsers team i Hongkong ett projekt som ger hälsoutbildning och information till utsatta grupper. I Hongkong fokuserar man på människor med sämre tillgång till viktig samhällsinformation, som exempelvis socio-ekonomiskt svaga grupper. Man riktar sig även till äldre människor som löper större risk att bli allvarligt sjuka vid smitta. 

– Under de senaste veckorna har våra team utfört uppsökande verksamhet och pratat med bland annat gatustädare, flyktingar, asylsökande och människor med synnedsättning, säger Karin Huster, Läkare Utan Gränsers ansvariga i Hong Kong. 

– Vi informerarar människor om sjukdomen, men än viktigare så lyssnar och svarar vi på de många frågor som uppkommer. Rädsla kan ofta spridas snabbare än ett virus, så att hjälpa människor att hantera sin stress och ångest är viktigt, avslutar Karin Huster. 

Läkare Utan Gränser bidrar även med ett ton medicinsk skyddsutrustning till St John’s ambulansservice i Hongkong, under tiden deras lager återfylls. Ambulanspersonal transporterar högriskpatienter, och det är därför extra viktigt att de har en säker skyddsutrustning. 

Övriga insatser 

I övriga länder där Läkare Utan Gränser är verksamma i förbereder sig personalen för att hantera eventuella utbrott av covid-19. I flera länder, främst i södra och sydöstra Asien, står Läkare Utan Gränser i kontakt med hälsomyndigheterna och erbjuder stöd vid behov. Detta inkluderar även utbildning i infektionskontroll för hälso- och sjukvårdspersonal i förebyggande syfte och hälsoutbildning för utsatta och riskgrupper. Under 2003 bedrev Läkare Utan Gränser liknande insatser under SARS-utbrottet (Severe Acute Respiratory Syndrome), ett virus som tillhör samma virusfamilj som coronaviruset. 
 

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva