Hoppa till huvudinnehåll

Covid-19: Läkare Utan Gränser startar insats i norra Italien

Publicerad 14 mars 2020

Team från Läkare Utan Gränser i Italien ger stöd till den italienska sjukvården i hanteringen av det stora utbrottet av coronavirus. Teamen arbetar på fyra sjukhus i den nordliga provinsen Lodi.

Teamet i Lodi består av italienska specialister inom infektion, narkosläkare, sjuksköterskor och logistikpersonal, som bidrar med sin internationella erfarenhet av att hantera epidemier. Teamet samarbetar med lokala hälsomyndigheter och personal på sjukhus i ett antal städer med olika delar av responsen såsom smittskydd och patientvård.

Tillförandet av personal från Läkare Utan Gränser gör att sjukhuset i Codogno kan erbjuda ytterligare 20 sängplatser som tidigare varit oanvända på grund av personalbrist. Vår personal kommer delta i vården av patienter med covid-19.

- Vi har träffat sjuksköterskor och läkare i Lodi som har arbetat outtröttligt under många veckor i en extraordinär situation, säger Claudi Lodesani, infektionsläkare och ordförande för Läkare Utan Gränser i Italien. Lodesani koordinerar organisationens insatser i Italien.

- Vi stöttar den lokala sjukvården som står inför enorma behov och hög belastning i hanteringen av denna pandemi, fortsätter hon.
Stödet innebär aktiviteter för att förstärka de åtgärder som redan införts på sjukhusen för att förebygga och kontrollera smittspridning samt för att säkerställa vårdpersonalens säkerhet.

- I en epidemi som denna är det oerhört viktigt att stoppa spridningen av viruset. På sjukhusen är det viktigt att minska risken för den personal som är en nyckel i kampen mot utbrottet, säger Lodesani. Utanför sjukhusen måste alla människor respektera riktlinjerna från hälsomyndigheterna för att bromsa smittspridningen och undvika att belasta sjukhusen som fortsatt måste kunna vårda människor med andra sjukdomar och skador.

Läkare Utan Gränser har erbjudit sin hjälp till Italien i hanteringen av epidemin som har drabbat landet mycket hårt. Våra team i andra länder är också i kontakt med hälsomyndigheter relaterat till covid-19. Med tanke på pandemins storlek beror vår möjlighet att göra insatser i fler länder på hur situationen utvecklas.