Hoppa till huvudinnehåll

Covid-19: Vi förbereder insats i Frankrike

Publicerad 20 mars 2020
Tomma gator i Paris
Foto: Aurelie Baumel / Läkare Utan Gränser
Tomma gator i Paris.

I Frankrike smittas allt fler av covid-19 och nu trappar landets hälso- och sjukvårdsmyndigheter upp arbetet med att förebygga och behandla sjuka. Den närmaste veckan kommer vi, i samråd med de franska myndigheterna, att påbörja aktiviteter för att hitta och behandla fall av covid-19 bland sårbara grupper i Paris med omnejd.

Personer som lever i utsatthet, exempelvis migranter, hemlösa och ensamkommande minderåriga, är särskilt utsatta för smittorisk. Oavsett om de bor i undermåliga bostäder eller i överfulla provisoriska läger, så leder de bristfälliga sanitära möjligheterna till ökad risk för spridning av virus. Risken blir ännu större av att människor som lever i utsatthet ofta lider av dålig hälsa och saknar tillgång till den vanliga sjukvården.

– Vi är särskilt oroliga för vad som ska hända med dessa utsatta personer nu i samband med coronaepidemin, säger Pierre Mendiharat från Läkare Utan Gränser. Om ingenting görs för att hitta och isolera eventuella fall så riskerar sjukdomen att spridas snabbt. Att den här gruppen är så svår att nå med insatser gör läget ännu allvarligare.

Bland de aktiviteter som våra team kommer att genomföra ingår bland annat mobila undersökningar och screening, diagnosticering, isolering och vård av sjuka.

– Vi gör den här insatsen i Frankrike, precis som vi har gett stöd till sjukvården i Italien och precis som vi framöver även kan komma att göra i länder där vi arbetar sedan tidigare, säger Pierre Mendiharat.

Vid sidan av insatserna i Frankrike och Italien fortsätter vi att ge sjukvård runt om i världen, ett arbete som på många håll håller på att bli allt svårare till följd av reserestriktioner och begränsningar vad gäller införsel av utrustning.