Hoppa till huvudinnehåll

"De kom för att döda mammorna"

Publicerad 15 maj 2020
Sjukhuset
Foto: Frederic Bonnot / Läkare Utan Gränser
Dasht-e-Barchi efter attacken.

Dagarna efter den brutala attacken mot sjukhuset Dasht-e-Barchi i Kabul, Afghanistan, framkommer att det som hände var ett avsiktligt övergrepp på en mödravårdsavdelning med syftet att döda mödrar i kallt blod.

– Jag åkte tillbaka dagen efter attacken och insåg att förövarna har systematiskt gått runt och dödat mammorna på mödravårdsavdelning, säger Frederic Bonnot, ansvarig för Läkare Utan Gränsers program i Afghanistan.

– Under attacken hörde vi skottlossning överallt och explosioner från säkerhetsrummet. Vi vet att det här område har drabbats av attacker tidigare, men ingen kunde tro att de skulle attackera en mödravårdsavdelning. De kom för att döda mammorna.

Mammor och nyfödda – inga skonades

Officiella siffror pekar på att 24 personer dödades och minst 20 skadades i attacken den 12 maj, en stor majoritet av dem var patienter.

– De gick från rum till rum och sköt kvinnorna i deras sängar. Det var metodiskt. Väggar var täckta av kulor, det var blod på golven, bilarna var utbrända och fönstren sönderskjutna, säger Frederic Bonnot.

Läkare Utan Gränser, som har drivit avdelningen under de senaste sex åren, bekräftar att 26 mammor var inskrivna på sjukhuset vid attacken. Tio av dem lyckades ta skydd i skyddsrum tillsammans med flera ur vårdpersonalen, men inte en enda av de 16 mammorna som inte hann sätta sig i säkerhet skonades.

Elva dödades, tre av dem i förlossningsrummet med sina ofödda barn, och fem andra skadades. Bland de döda finns två små pojkar och en afghansk barnmorska som arbetade för Läkare Utan Gränser. Två nyfödda barn skadades samt tre lokalanställda. En av de nyfödda fördes till ett annat sjukhus där han opererades akut efter att ha skjutits i benet.

Förövarna styrde rakt mot mödravårdsavdelningen

Angriparna, vars totala antal ännu inte är känt, stormade sjukhuset genom huvudporten strax efter klockan 10 på morgonen. Det fanns andra byggnader och avdelningar närmare ingången, men enligt personalen från Läkare Utan Gränser som var närvarande vid attacken, gick angriparna rakt mot mödravårdsavdelningen. Under de fyra timmarna som attacken varade fick patienter och personal som sökt skydd genomleva ett helvete.

Svårt att få överblick

– Sjukhusattacker har förekommit i flera av länder där vi jobbar som Yemen, Sydsudan eller Syrien, men denna attack är dock så ofattbart grym att det är svårt att jämföra med tidigare incidenter, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige.

– Platsen där mammor med nyfödda barn känner trygghet tillsammans med våra kollegor har förvandlats till en massaker. Man saknar ord.

102 lokalanställda arbetade tillsammans med en handfull internationell personal på sjukhuset. I det kaos som rådde efter attacken blev det extremt svårt att hålla räkningen på patienterna och personalen som var närvarande på sjukhuset, eftersom människor fördes i säkerhet och många andra snabbt skickades till andra sjukhus.

– Det här landet är tyvärr vant vid att se hemska händelser, avslutar Frederic Bonnot. Men det som hände i tisdags saknar motstycke.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Afghanistan sedan 1980, med undantag för åren mellan 2004 och 2009 efter att fem anställda dödades i Badghis-provinsen. 2019 hade Läkare Utan Gränser sju projekt i sex provinser i landet och genomförde över 100 000 konsultationer, bistod vid fler än 60 000 förlossningar och utförde nästan 10 000 kirurgiska ingrepp.