Hoppa till huvudinnehåll

Döda och skadade efter flygräder i Idlib

Publicerad 27 oktober 2020
En anställd från Läkare Utan Gränser i Deir Hassan, Syrien.
Läkare Utan Gränser i lägret Deir Hassan, Idlib, Syrien. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Foto: Abdul Majeed Al Qareh

På måndag morgon utfördes flygräder i norra delen av den syriska provinsen Idlib. Enligt lokal media dog fler än 75 personer medan 135 personer skadades. Läkare Utan Gränser stöttar ett av de två sjukhus som tog emot de skadade. Vårt team behandlade elva skadade varav en hade avlidit vid ankomsten till sjukhuset.

– Kort tid efter att flygräden hade inträffat fick vi in de första svårt skadade patienterna som behövde opereras. Två var så allvarligt skadade att vi blev tvungna att amputera, säger Cristian Reynders, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i nordvästra Syrien.

Bombattacken skedde i ett tättbefolkat område nära den syrisk-turkiska gränsen där det vanligtvis inte pågår strider. Många internflyktingar hade sökt skydd i denna region eftersom de trodde att området var säkert.

Flera timmar efter flygräden kom fortfarande skadade in till sjukhusen. Vi donerade operationsmaterial till en annan vårdinrättning som hade tagit emot 90 skadade.

– Sjukhusen här i Idlib-provinsen är inte vana vid att vårda människor som skadats i flygräder eftersom regionen anses som relativt säker. Att det sker luftangrepp här nu är oroväckande, säger Cristian Reynders.

Under de senaste två veckor har sjukhuset som Läkare Utan Gränser stöttar tre gånger tagit emot patienter som skadats i luftangrepp.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare