Hoppa till huvudinnehåll

Elva barn skadade i flygräd

Publicerad 14 december 2021
Foto: Robin Meldrum/Läkare Utan Gränser
Hälso- och sjukvårdssystemet i Syrien har försvagats av tio års konflikt. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Efter en flygattack i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien i lördags fördes 15 skadade till ett sjukhus som Läkare Utan Gränser ger stöd till. Bland de skadade fanns elva barn och två kvinnor. Två personer dog på vägen till sjukhuset.

– Det är ovanligt att vi tar emot så många skadade barn på samma gång. En del patienter var bara två år gamla. Det är upprörande att barnen inte bara måste växa upp och bevittna konflikten, utan även bli direkta offer av våldet, säger en syrisk läkare som arbetar som medicinsk ansvarig på sjukhuset i nordvästra Syrien som vill vara anonym.

En fyraårig flicka anlände till sjukhuset i ett särskilt kritiskt tillstånd.

Läkaren berättar: 

– Hon hade granatsplitter över hela kroppen. Vårt team lyckades att stabilisera henne, men det var chockerande att se de svåra skadorna hon hade. De andra patienterna hade lätta till medelsvåra skador.

Flygräder och bombningar sker fortsatt i nordvästra Syrien trots vapenvilan som undertecknades i mars 2020. Samtidigt har hälso- och sjukvårdssystemet i Syrien försvagats av konflikten, som nu har pågått i tio år. Läkare Utan Gränser är redo att ta hand om ett stort antal patienter samtidigt när våldet eskalerar i regionen. Våra team står redo för dessa akutinsatser. Utöver det följer vi situationen i nordvästra Syrien för att kunna utöka våra insatser vid akuta händelser och ge stöd till befolkningen.

Vårt arbete i Syrien

Vi har under det senaste årtiondet tvingats anpassa våra insatser i Syrien till de ständigt skiftande förutsättningarna för att ge medicinsk och humanitär hjälp i landet. Det gäller allt från traumasjukvård till barn-och mödravård, såväl som vaccinationskampanjer för att förhindra spridning av dödliga sjukdomar.

I dag stöttar vi åtta sjukhus i nordvästra Syrien, däribland en brännskadeenhet, tolv vårdcentraler och fem ambulanser som används för remittering. Vi ger även stöd till 14 mobila kliniker som ger vård till över 80 läger för internflyktingar. I närmare 90 läger i den nordvästra regionen bedrivs insatser för att säkerställa tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. 

I nordvästra Syrien har vi öppnat ett isolerings- och behandlingscenter för covid-19 samt ett behandlingscenter för luftvägssjukdomar. Inne i flyktinglägren driver vi mobila kliniker som genomför covidtester och delar ut preventionspaket till de boende i lägren. För att öka vaccinationsviljan bland människor så arbetar vi även med att ge hälsoinformation som ökar kunskapen om vaccin.

I nordöstra Syrien tillhandahåller vi vaccinationsstöd på 12 platser i området. I al-Hol drivs en vårdcentral, ett program för kroniska sjukdomar, mobil sårvård, samt en anläggning för omvänd osmos som renar och tillhandahåller rent dricksvatten.