Hoppa till huvudinnehåll

En miljon människor i behov av humanitärt stöd

Publicerad 21 september 2018
Foto: Gabriele François Casini/Läkare Utan Gränser
Treåriga Samuel lider av akut undernäring. Han tvingades fly tillsammans med sin familj när våldsamheter bröt ut i sydvästra Etiopien.

Över 900 000 människor har tvingats på flykt i sydvästra Etiopien på grund av det ökande våld i området. Efter en första bedömning har vi därför inlett en akutinsats för att ta hand om de mest akuta behoven.

– Med tanke på omfattningen, och att så många människor flytt från sina hem på så kort tid, är det viktigt att snabbt få på plats boende, rent vatten, hygien och sjukvård, säger Alessandra Saibene, som samordnar det akuta arbetet.

– De flesta hade bråttom när de lämnade sina hem och lyckades inte få med sig någonting. Familjer sover på golvet skolor eller kyrkor, i vissa fall direkt på marken med bara bananblad eller ett plastskynke som skydd.

Även före den nuvarande krisen var regionen en av de mest tätbefolkade platserna i landet. Trots att regeringen tillhandahåller sjukvård, livsmedel och annan nödhjälp saknas det fortfarande tillräckligt med skydd, vatten, sanitet och hygien.

– När så många människor trängs tillsammans under sådana förhållanden, med begränsad tillgång till rent vatten och latriner, är risken för utbrott av smittsamma sjukdomar stor. Vi måste agera snabbt för att förbättra förhållandena på de platser där människor som flytt vistas, annars blir situationen bara värre.

Vaccinationskampanj mot mässling

Läkare Utan Gränser bygger, i samarbete med andra humanitära aktörer, latriner och installerar vatten- och sanitetsinfrastruktur i Kochere och Gedeb-distrikten. Vi kör även in rent vatten med lastbil, både som dricksvatten och till lokala vårdcentraler. Dessutom stöttar vi vårdcentraler och sjukhus med primär och sekundär sjukvård.

– Vi arbetar tillsammans med de regionala hälsovårdsmyndigheterna för att se till att människor har tillgång till grundläggande livräddande sjukvård. Våra medicinska team har haft över 19 000 patientbesök, varav cirka 7 700 var barn under fem år. Vi har också stöttat regeringen i en vaccinationskampanj mot mässling riktad till barn, berättar Alessandra Saibene.

De flesta patienter som vi möter lider av diarré, parasiter, infektioner i luftvägarna och hudinfektioner orsakade av dåliga levnadsförhållanden och brist på rent vatten. Nu närmar vi oss en period med kallare väder och regn, då kan förhållandena försämras dramatiskt och ha allvarliga konsekvenser på människors hälsa. Därför står vi, i nära samarbete med myndigheterna, redo att snabbt genomföra alla förebyggande åtgärder som anses nödvändiga för att skydda befolkningen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare