Hoppa till huvudinnehåll

Fyra saker att veta om krisen i Burkina Faso

Publicerad 31 januari 2022
Youssouf Dembélé berättar om den humanitära situationen i Burkina Faso och vad vi gör på plats.

Månader av protester i Burkina Faso kulminerade i ett militärt maktövertagande måndagen den 24 januari. Många människor kämpar nu för att få mat, vatten, tak över huvudet och sjukvård.

Humanitära organisationer har också drabbats av våldet, vilket gör det svårt att ge välbehövlig hjälp. Detta är fyra saker du bör veta om krisen och de utmaningar vi ser genom vårt arbete på plats.

1. Fler än en miljon människor har tvingats fly från sina hem

I mer än ett decennium har den centrala Sahelregionen – främst Mali, Niger och Burkina Faso – drabbats av konflikter mellan väpnade grupper, regeringar och internationella styrkor. Förra året ökade våldet kraftigt i Burkina Faso. Allt oftare rapporter nyheterna om större attacker, som den mot staden Solhan i juni där 160 människor dödades. Men mindre attacker mot lokalbefolkningen, vårdpersonal och biståndsarbetare når sällan internationell media.

I ett land med 20 miljoner invånare har fler än 1,5 miljoner tvingats fly från sina hem, enligt FN. De flesta av dem under de senaste tre åren. Konflikten sprids successivt till fler områden som tidigare ansågs stabila. Våldet kan blossa upp väldigt plötsligt, så människor tvingas ofta fly med bara kläderna de har på sig.

2. Mat och vatten börjar ta slut

Konfliktens inverkan på lokalbefolkningen har blivit mer och mer påtaglig, många har förlorat sina hem och sitt uppehälle. Många människor är beroende av jordbruk och boskapsskötsel, så när de tvingas överge sitt hem innebär också förlust av skördar, boskap och i slutändan mat. Läkare Utan Gränser och andra organisationer delar ut mat och behandlar barn för undernäring.

I flyktinglägren är levnadsförhållandena ofta otrygga och dåligt anpassade för regnperioden. Människor i dessa läger berättar att de ofta måste gå flera kilometer och sedan vänta i upp till sex timmar för att få tag på tillräckligt med vatten för att dricka, laga mat och tvätta sig.

Redan nu är nederbördsmängderna i Burkina Faso begränsade och den allmänna tillgången på vatten har minskat på grund av klimatförändringar. Lokalsamhällen gör sitt bästa för att ta emot det enorma antalet människor på flykt, men den ökade efterfrågan på vatten har orsakat vattenbrist på flera platser. Läkare Utan Gränser, och andra organisationer, har borrat brunnar och kört ut lastbilar med vatten när det har behövts.

3. Konflikten har en stor fysisk och psykisk påverkan

Våra medicinska team arbetar i fem av landets 13 regioner och ser hur konflikten påverkar människorna som söker sjukvård. Förutom de fysiska skadorna som uppkommer av våldet lider många av våra patienter också av psykiska skador efter allt de har tvingats gå igenom.

Människors otrygga levnadsförhållanden innebär att de utsätts för sjukdomar som luftvägsinfektioner och malaria – en sjukdom som 11 miljoner invånare i landet led av 2020. Samtidigt innebär dålig tillgång till sanitet och brist på rent vatten att vattenburna sjukdomar som diarré och kolera kan spridas.

 4. Att nå sjukhus är en utmaning, att tillhandahålla sjukvård är en risk

Människor behöver mer mat, mer vatten och bättre tillgång till sjukvård i alla de regioner som för närvarande drabbas av konflikten i Burkina Faso. Det otillräckliga humanitära stödet beror på en rad faktorer, bland annat bristen på finansiering och – framför allt – brist på säkerhet.

Osäkerheten, och fattigdomen, hindrar ofta människor från att resa för att träffa en läkare. Dessutom hindrar osäkerhet ofta vårdpersonal, inklusive Läkare Utan Gränsers team, från att nå platser som behöver stöd.

Vår personal utsätts i dag för flera risker i Burkina Faso och har, liksom personal från andra organisationer och sjukvårdsmyndigheterna, attackerats och ibland kidnappats. Vi har fått våra ambulanser stulna och vårdcentraler förstörda.

På grund av dessa faror har vi sett en betydande minskning av antalet barnmorskor inom den offentliga vården i den östra regionen och vi har även sett att vårdcentraler tvingas stänga i Sahelregionen efter attacker mot vårdpersonal. Det råder brist på medicinska specialister som kirurger, narkosläkare och barnmorskor i alla områden i Burkina Faso som drabbats av konflikten.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare