Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 9 februari 2023

Två medarbetare dödade i Burkina Faso

Läkare Utan Gränser fördömer mordet av två kollegor i Boucle du Mouhoun-regionen i nordvästra Burkina Faso. Vi pausar nu vårt arbete i landet. 

Under onsdagsmorgonen den 8 februari 2023 blev en av våra bilar, tydligt markerad som sådan, beskjuten. I bilen färdades fyra anställda varav två dog till följd av skottlossningen, de två andra lyckades fly. 

Offren, som båda var från Burkina Faso, har arbetat för oss som chaufför, sedan juli 2021, och logistikansvarig, sedan juni 2020. De blev 39 respektive 34 år gamla. Attacken skedde mellan Dédougou och Tougan. 

‒ Vi är chockade och upprörda över dödandet av våra kollegor. Detta var en avsiktlig attack mot ett tydligt identifierat humanitärt team, säger Isabelle Defourny, ordförande för Läkare Utan Gränser Frankrike som ansvarar för vårt arbete i Burkina Faso.  

‒ Vi fokuserar nu på att stödja våra kollegor som överlevde attacken, samt familjerna och de anhöriga till våra dödade kollegor. Vi kommer också att föra samtal med alla parter i konflikten för att förstå vad som hände.  

Vi har nu pausat vår verksamhet i Burkina Faso tills vi har en bättre förståelse för vad som ligger bakom denna tragiska händelse och vet att vi kan garantera vår personals säkerhet. På platser där vi tidigare har tillhandahållit medicinsk och humanitär hjälp kommer vi endast att vårda patienter med livshotande tillstånd.

Burkina Faso står inför en politisk, säkerhetsmässig och humanitär kris utan motstycke. Nästan två har tvingats miljoner människor på flykt till följd av våld och strider mellan väpnade grupper och regeringsstyrkor. 

Mellan juli och december 2022 utförde vi närmare 400 000 patientbesök och assisterade vid nästan 4 300 förlossningar i fyra regioner i Burkina Faso. 

Texten uppdaterades 21 februari 2023.