Hoppa till huvudinnehåll

Fyra sjukhus och en ambulans attackerade i östra Aleppo

Publicerad 15 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.

Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.

I fredags attackerades fyra sjukhus i belägrade östra Aleppo i flyganfall utförda av syriska och ryska styrkor. Ett av sjukhusen förstördes och minst två läkare skadades. Bombningarna förstörde också en ambulans och dödade föraren.

De senaste tiden har bombningarna av den belägrade staden intensifierats. Mellan 11 och 13 oktober har minst 62 människor dödats och 467 personer, varav 98 barn, har skadats enligt rapporter från sjukvårdsmyndigheterna och rättsmedicinskt centrum i östra Aleppo. Men siffrorna kan vara ännu högre eftersom många familjer väljer att begrava sina döda släktingar själva, snarare än att ta deras kroppar till sjukhus.

Fredagens attack var den som hittills orsakat mest skada på sjukvårdsinrättningar sedan vapenvilan bröts i slutet av september. 

– De urskillningslösa bombningarna har förvärrats. Ett av de sjukhusen som drabbades i går fick stora skador. Detta var ett stort traumacenter som redan bombats tre gånger under de senaste veckorna. Attackerna kväver den lilla sjukvård som fortfarande finns kvar, i en stad som snabbt faller sönder, dag för dag och timme för timme, säger Carlos Francisco, ansvarig för våra insatser i Syrien.

Enligt sjukhuskällor som vi har varit i kontakt med fick en lageransvarig på ett av sjukhusen brännskador och två läkare skadades i attacken i fredags. Före attacken fanns det bara 35 läkare kvar i östra Aleppo. Av dem är endast sju kirurger och har expertis inom krigsskador, enligt sjukvårdsmyndigheterna. Sedan belägringen av östra Aleppo inleddes, i juli, har sjukhus attackerats 27 gånger, och inte ett enda sjukhus har klarat sig från bomberna under denna period.

Fredagens bombning förstörde också en ambulans som drivs av Al Sham Humanitarian Foundation (AHF), en icke-statlig organisation som har gett kostnadsfri medicinsk hjälp till befolkningen i Syrien sedan 2011, och dödade ambulansföraren. Sjukvårdsmyndigheterna rapporterade tidigare i veckan att endast 11 fungerande ambulanser fanns kvar i staden efter den senaste tidens attacker. Det råder också brist på reservdelar på grund av blockaden.

– Vi har sagt det förut och vi säger det igen; alla parter i konflikten måste tillåta en säker evakuering av allvarligt skadade och sjuka från östra Aleppo och sjukvårdsmaterial och förnödenheter måste släppas in. Nu, innan det är för sent, säger Pablo Marco, som leder vårt operativa arbete i Mellanöstern.

Läkare Utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi har även sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 vårdcentraler och sjukhus på olika håll i landet, varav många i belägrade områden.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.
Syrien

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar.