Hoppa till huvudinnehåll

Fyra sjukhus och en ambulans attackerade i östra Aleppo

Publicerad 15 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.

Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.

I fredags attackerades fyra sjukhus i belägrade östra Aleppo i flyganfall utförda av syriska och ryska styrkor. Ett av sjukhusen förstördes och minst två läkare skadades. Bombningarna förstörde också en ambulans och dödade föraren.

De senaste tiden har bombningarna av den belägrade staden intensifierats. Mellan 11 och 13 oktober har minst 62 människor dödats och 467 personer, varav 98 barn, har skadats enligt rapporter från sjukvårdsmyndigheterna och rättsmedicinskt centrum i östra Aleppo. Men siffrorna kan vara ännu högre eftersom många familjer väljer att begrava sina döda släktingar själva, snarare än att ta deras kroppar till sjukhus.

Fredagens attack var den som hittills orsakat mest skada på sjukvårdsinrättningar sedan vapenvilan bröts i slutet av september. 

– De urskillningslösa bombningarna har förvärrats. Ett av de sjukhusen som drabbades i går fick stora skador. Detta var ett stort traumacenter som redan bombats tre gånger under de senaste veckorna. Attackerna kväver den lilla sjukvård som fortfarande finns kvar, i en stad som snabbt faller sönder, dag för dag och timme för timme, säger Carlos Francisco, ansvarig för våra insatser i Syrien.

Enligt sjukhuskällor som vi har varit i kontakt med fick en lageransvarig på ett av sjukhusen brännskador och två läkare skadades i attacken i fredags. Före attacken fanns det bara 35 läkare kvar i östra Aleppo. Av dem är endast sju kirurger och har expertis inom krigsskador, enligt sjukvårdsmyndigheterna. Sedan belägringen av östra Aleppo inleddes, i juli, har sjukhus attackerats 27 gånger, och inte ett enda sjukhus har klarat sig från bomberna under denna period.

Fredagens bombning förstörde också en ambulans som drivs av Al Sham Humanitarian Foundation (AHF), en icke-statlig organisation som har gett kostnadsfri medicinsk hjälp till befolkningen i Syrien sedan 2011, och dödade ambulansföraren. Sjukvårdsmyndigheterna rapporterade tidigare i veckan att endast 11 fungerande ambulanser fanns kvar i staden efter den senaste tidens attacker. Det råder också brist på reservdelar på grund av blockaden.

– Vi har sagt det förut och vi säger det igen; alla parter i konflikten måste tillåta en säker evakuering av allvarligt skadade och sjuka från östra Aleppo och sjukvårdsmaterial och förnödenheter måste släppas in. Nu, innan det är för sent, säger Pablo Marco, som leder vårt operativa arbete i Mellanöstern.

Läkare Utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi har även sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 vårdcentraler och sjukhus på olika håll i landet, varav många i belägrade områden.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.