Hoppa till huvudinnehåll

Fyra sjukhus träffade i bombattacker i Damaskusregionen

Publicerad 8 oktober 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Bilden är från Tafas-fältsjukhus i Syrien som bombades i februari i år.

Fyra större sjukhus som Läkare Utan Gränser stödjer i utkanten av Syriens huvudstad Damaskus har de senaste dagarna träffats i bombattacker. 

Medan världens ögon är riktade mot Aleppo – militärt, diplomatiskt och humanitärt – har den syriska regeringen och dess allierade trappat upp offensiven mot oppositionskontrollerade områdena runt huvudstaden Damaskus.

På kvällen och natten den 5 oktober blev Khan el Shih-sjukhuset, sydväst om Damaskus, totalförstört i bombangrepp och skottlossning. Fyra bomber och runt 20 missiler eller granater träffade sjukhuset eller föll i dess omedelbara närhet. Två anställda och två patienter dödades och elva patienter skadades, varav nio lindrigt och två så allvarligt att de var i behov av kirurgiska ingrepp.

Kuvöser förstörda

Två avdelningar av Rif Damaskus-sjukhuset, som ligger i en förort till staden Douma, träffades av missiler den 3 oktober. Såväl neonatalavdelningens kuvöser som sjukhusets laboratorium träffades, vilket ledde till omfattande skador och till att sjukhusets kapacitet är kraftigt begränsat.

Den 5 oktober träffades de två viktigaste sjukhusen i distrikten Qudsaya och Hameh, norr om Damaskus, av missiler. Fem patienter på Qudsaya-sjukhuset skadades till följd av attacken, varav två allvarligt. Sjukhuset fick lindrigare skador men fortsätter att hålla öppet.  Samma kväll släpptes en bomb från en helikopter alldeles i närheten av Hameh-sjukhuset och orsakade en del skador. Sjukhuset är dock fortfarande i drift.

Fortsätter protestera

– Detta är ännu ett skandalöst kapitel i berättelsen om brotten mot humanitär rätt i det syriska kriget, säger Brice de le Vingne, ansvarig för Läkare Utan Gränsers operativa verksamhet.

– Att urskillningslösa eller riktade attacker mot sjukvårdsinrättningar är helt oacceptabla är en av hörnstenarna inom folkrätten. Så länge sjukvård utgör en måltavla i konflikten kommer vi fortsätta att protestera.

Läkare Utan Gränser driver sex medicinska inrättningar i norra Syrien och stödjer fler än 150 vårdcentraler och sjukhus på olika håll i landet, bland annat i Aleppo och andra belägrade områden.