Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 8 maj 2024 22:54

Gaza: Militäroffensiv blockerar tillgången till sjukvård

Israeliska styrkor har inlett sin offensiv mot Rafah och har tagit kontroll över gränsen. Hjälpleveranser med livsnödvändiga förnödenheter till Gaza har stoppats efter Israels senaste evakueringsorder. Tusentals palestinier tvingas återigen på flykt från östra Rafah. Nu kräver Läkare Utan Gränser att civila måste skyddas och att gränsövergången i Rafah öppnas igen.

Människor som återvänt till Khan Younis från Rafah efter militäroffensiven i maj 2024.
Foto: Läkare utan gränser
Människor som återvänt till Khan Younis från Rafah efter militäroffensiven i maj 2024.

Stängningen av den viktiga gränsövergången hindrar humanitära insatser och riskerar att tillgången till bränsle, mat, mediciner och vatten minskar till farligt låga nivåer.

- Gränsövergången i Rafah är viktig för att få in humanitära hjälpsändningar och stängningen kommer att få förödande konsekvenser då den utgör en livlina för hela Gaza, säger Aurelie Godard, medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser i Gaza. 

- Det sju månader långa kriget har drivit 1,7 miljoner människor på flykt och beslutet att stänga gränsövergången är ytterligare slag för de redan hårt drabbade människorna i Gaza, fortsätter Aurelie Godard. 

Evakueringsorder 
Den 6 maj beordrade israeliska styrkor evakuering av 100 000 människor från östra delarna av Rafah till al Mawasi, mellan västra Rafah och Khan Younis. Ett område där det också råder stor brist på skydd och förnödenheter. Rafah har tidigare betecknats som en säker zon för civila av de israeliska styrkorna.
Tillgången till hälso- och sjukvård har sedan tidigare reducerats kraftigt på grund av offensiven och evakueringsordern. I dag har människor nästan ingen tillgång till grundläggande sjukvård.

- Människor är återigen tvångsförflyttade från en plats till en annan med provisoriska tält, utan tillräckligt skydd, mat, vatten och sjukvård. Riskerna för att en ännu mer omfattande humanitär katastrof, som redan har nått mardrömsnivåer, är överhängande, enligt Aurelie Godard.

Avbruten verksamhet på sjukhus och kliniker 
Tidigare under veckan evakuerades medicinsk personal och patienter från al-Najjar Hospital och framkomligheten till European Gaza Hospital är inte längre tillgänglig. Läkare Utan Gränser är fortsatt verksamma i Rafah Indonesian Field Hospital, men personalen har börjat skriva ut patienter som på egen hand kan lämna sjukhuset. 

Verksamheten vid al-Shaboura-kliniken har också tvingats avbrytas. Under april genomfördes 8 269 konsultationer på kliniken och endast under förra veckan la personalen 344 sårförband. 

- Det är katastrof, var ska alla gravida kvinnor, barn och människor med kroniska sjukdomar få vård och fortsatt behandling, säger Paulo Milanesio, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare i Rafah.

- För att inte tala om de negativa konsekvenserna för den psykiska hälsan. Innan vi lämnade kliniken genomförde vi över 130 individuella psykologiska konsultationer i veckan, en siffra som bara ökat under de senaste veckorna, säger Paulo Milanesio. 

Den 8 maj överlämnade Läkare Utan Gränser även sin verksamhet på Emirati Hospital till lokala hälsomyndigheterna och flyttade personalen till Nasser-sjukhuset för att fortsätta bistå med förlossningsvård i en säkrare del av Gaza. 

- Det innebär att vi nu har tvingats lämna 11 vårdinrättningar i Gaza på bara sju månader. Bara ett av alla bevis på hur brutalt och laglöst det här kriget är, avslutar säger Paulo Milanesio. 

Läkare Utan Gränser upprepar sin uppmaning till ett omedelbart och hållbart eldupphör för att stoppa ytterligare död och förstörelse i Gaza och möjliggöra att livräddande hjälp kan komma in.