Hoppa till huvudinnehåll

Glädjen av en fungerande luftkonditionering

Publicerad 9 augusti 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. Fläkten knakar till och startar!

Fläkten knakar till och startar!

Något man kanske tycker är självklart när man åker till vissa delar av Afrika är att skydda sig mot malaria. Ett av sättet är att använda myggnät när man sover. Jag använder mig av ett myggnät som mer påminner om ett tält. 

Men en sak jag inte funderat på tidigare är att man också ska skydda själva myggan från malaria. Det är nämligen så att myggor inte har malaria från början utan får det från sjuka personer när de suger blod. Sedan sprider myggan sjukdomen vidare vid sin nästa ”måltid”. Då blir myggnätet faktiskt ett verktyg att stoppa spridningen.

Annars har jag drunknat i stress och arbete de senaste dagarna. Arbetet här är annorlunda från vad jag är van vid.

I Sverige handlar man på 10-15 minuter. Här tar det två timmar att hitta rätt. Sedan behöver jag pruta på priset också. Under tiden känner jag stressen, jag borde vara tillbaka och arbeta med installationer. Efter att ha besökt två olika marknader var jag äntligen klar.

Deras choklad gjorde ingen besviken.

Men väl tillbaka inser jag hur mycket jobb som finns framför mig fram tills ikväll. Jag måste flytta in i ett rum ikväll som inte har ström. Samtidigt är det är typ 35 grader i huset! Efter två timmars kabeldragning, skruvar vi av de falska el komponenterna från väggarna och gör ordentliga kopplingar. När jag är på väg att tappa hoppet och ge upp sätter vi upp säkerhetsbrytare och testar att slå på strömmen. Fläkten knakar till och startar!

Glädjen är total! Här kommer jag att sova gott.

Efter några justering vid elcentralen åker vi till marknaden. Där går det smidigare än det brukar, antar att jag börjar komma in i rytmen och förstå mentaliteten.

Efter hemkomsten är det snabba ryck som gäller. Vi ska sätta upp ett eluttag för tvättmaskinen. Städerskan är så glad. Hon ska använda tvättmaskin för första gången och ber om hjälp att förstå hur den funkar. Ibland kan små saker göra stora intryck.

Det gäller oss alla! Dagens höjdare är våra besökare från Bryssels huvudkontor. Deras choklad gjorde ingen besviken. Dessutom hade de med sig pussel som vi la under kvällen. 500 låter kanske inte som mycket, men vi satt två timmar efter middagen och klurade. Till slut så lät vi pusslet ligga halvfärdig på bordet till nästa dag.

Även vi blir glada för det lilla.

Läs hela Totte Rindzevicius blogg från Nigeria här. 

Relaterade nyheter

Förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts i Jahun, Nigeria.
Nigeria

Att vara förberedd på det oväntade

När förlossningsläkaren och gynekologen Jared Watts kallas in under nattjouren i Jahun, Nigeria, funderar han ofta på vad som väntar. Just den här natten blev gamla vanor och en navelsträng skillnaden mellan liv och död. 

Tautvydas "Totte" Rindzevicius tar en paus i arbetet i Nigeria.
Nigeria

En upplevelse som heter duga

Men allt som har en börja har också ett slut. Och efter en timmes oväder lyckas vi få igång den ”lilla” generator i alla fall och vi äter middag med den brakande åskan som bakgrundsmusik.

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Nigeria

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här.

Staden Rann isoleras när regnperioden kommer.
Nigeria

Nödhjälp innan regnet faller

Med regnperioden följer malaria, undernäring och sjukdomsspridning. I väntan på att regnet drar in över nordöstra Nigeria förbereder sig våra mobila team för att rycka ut.