Hoppa till huvudinnehåll
Ilustration av en kvinna som ligger och håller händerna över sitt underliv.
Publicerad 28 september 2023

Säkra aborter räddar liv

Foto: Alice Wietzel

Komplikationer till följd av osäkra aborter är betydligt vanligare i konfliktdrabbade områden. Det visar en studie som genomförts på två sjukhus där Läkare Utan Gränser arbetar, ett i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui och ett i delstaten Jigawa i Nigeria. 

Stöd vårt livräddande arbete!
Ge en gåva

‒ En kvinna visade mig hur jag skulle föra in en bit metall i min slida. Den skulle utvidga livmoderhalsen, men det fungerade inte. Hon sa också att jag skulle ta rötterna från en växt som heter Kava och koka dem med bikarbonat. Sen skulle jag dricka det. Efteråt mådde jag dåligt och blev yr. Jag orkade inte lämna sängen, smärtan var så intensiv, berättar en 32-årig kvinna som blev inlagd på sjukhuset i Bangui med allvarliga abortrelaterade komplikationer. 

Afrika söder om Sahara har världens högsta mödradödlighet. Enligt en studie i den medicinska tidskriften The Lancet från 2006 beräknas var sjätte dödsfall i regionen ske till följd av abortrelaterade komplikationer. En ny studie som bland annat Läkare Utan Gränser står bakom visar dessutom att komplikationerna till följd av osäkra aborter är sju gånger vanligare i osäkra och konfliktdrabbade områden.  

I Centralafrikanska republiken dör 829 kvinnor per 100 000 förlossningar, enligt siffror från WHO. I Sverige uppger Statistiska centralbyrån att motsvarande siffra ligger på sju dödsfall per 100 000 förlossningar.  

Att få tag på vård om man drabbas av komplikationer vid en osäker abort kan vara en mycket stor utmaning. Många vet inte var man kan söka sjukvård, eller har kanske inte pengar till transport eller vård. Dessutom kan det finnas många sociala och kulturella hinder för säkra aborter. 

‒ Det är inte som att vårt hus ligger precis vid vägen. Och det var inte möjligt för mig att sitta på en motorcykel. De fick skjutsa mig i en vagn till vägen. Väl där kunde vi få tag i en bil som kunde köra mig till sjukhuset, berättar en 32-årig kvinna som blev inlagd på sjukhuset i Jigwa med allvarliga abortrelaterade komplikationer.  

Låg kunskapsnivå om säkra alternativ 

‒ Det var bara en flirt, men jag blev gravid. Jag försökte utföra aborten själv men lyckades inte, så jag gick till en av kvinnorna i området. Hon injicerade mig med en medicin och vidgade min livmoderhals med hjälp av en kassavastjälk och fostret kom ut. Efteråt började jag få buksmärtor, berättar en 27-årig kvinna som var inlagd på sjukhuset i Bangui till följd av komplikationerna efter den osäkra aborten. 

I Nigeria och Centralafrikanska republiken sprids ofta information om abort via informella kommunikationsvägar, från familjemedlemmar, vänner eller kollegor. Vilken typ av abort man ska utföra verkar mest bero på hur effektiv och lättillgänglighet metoden är. 

‒ När jag berättade att jag var gravid så svarade han inte. När jag sa att jag inte mådde bra började han skrika på mig. Han sa att det inte var hans ansvar att jag var gravid. Jag blev rädd och undrade vad som skulle ske om graviditeten fortgick. Jag kände att jag inte skulle klara att han lämnade mig. Så jag skaffade medicin, berättar en 15-årig patient som blev inlagd med komplikationer efter att ha försökt utföra en abort. 

Osäkra aborter är en av de vanligaste orsakerna till mödradödlighet i världen, men det är också den enda som nästan helt går att förebygga. 

‒ Vi måste säkerställa att kvinnor har tillgång till kostnadsfritt preventivmedel. Vi måste även höja kunskapen om säkra sätt att utföra aborter på och om preventivmedel generellt. Och vi måste säkerställa tillgången till vård efter aborter och att metoder för att utföra säkra aborter finns tillgängliga. Den här typen av insatser räddar liv, säger Estelle Pasquier, läkare och en av forskarna som lett Läkare Utan Gränsers studie.