Hoppa till huvudinnehåll

Hungern dödligare än våldet

Publicerad 29 september 2016
Foto: Silas Adamou Moussa/MSF
Team från Läkare Utan Gränser har besökt platser i Borno för att bistå med mat och sjukvård.

Den humanitära nödsituationen i nordöstra Nigeria har nått katastrofala nivåer. Undernäring är utbredd och särskilt barnen drabbas hårt. Den konfliktdrabbade befolkningen i delstaten Borno är i akut behov av livsmedelsbistånd. 

De desperata livsvillkor som råder i Borno visar vilka förödande konsekvenser den pågående konflikten mellan Boko Haram och den nigerianska militären har. Många människor har flytt sina hem och sökt skydd i städer eller läger som kontrolleras av militären. De är helt beroende av hjälp utifrån.

– Trots att vi kunde bekräfta att det rörde sig om en nödsituation redan för tre månader sedan har hjälpinsatserna i Borno helt misslyckats. Nu kräver vi återigen att en massiv hjälpinsats genomförs, säger Hugues Robert, chef för Läkare Utan Gränsers katastrofinsatser.

Strandsatta i flyktingläger

Många platser är svåra att nå på grund av säkerhetsläget och bristen på fungerande transport och infrastruktur. Den 19 september lyckades ett av våra team att ta sig till staden Ngala. Där lever 80 000 flyktingar i ett läger, avskurna från omvärlden. Människorna är helt strandsatta i lägret och kan inte ta sig därifrån. Behovet av mat och sjukvård är desperat och tillgången till vatten är mindre än en halv liter per person och dag. En snabb undersökning av fler än 2 000 barn under fem år visade att var tionde barn lider av livshotande akut undernäring. Vårt team på plats bidrar med mat och sjukvård och kommer att trappa upp stödet.

I närliggande Gambaru är situationen ännu värre och vi kunde konstatera att mer än vart sjunde barn lider av akut undernäring. Stadens 123 000 invånare saknar baslivsmedel och har ingen tillgång till sjukvård efter att stadens enda klinik bränts ner. Att söka sig till andra städer för att få vård är inte möjligt eftersom vägarna är allt för farliga att färdas på.

Hög dödlighet

Den desperata situationen i Ngala och Gambaru påminner om situationen i Bama, Banki och Gwoza – städer som tills helt nyligen varit oåtkomliga på grund av säkerhetsläget. Men mest oroande är läget i Maiduguri där ingen hjälporganisation kunnat nå fram till befolkningen under de senaste två åren. Där är undernäringen bland befolkningen så hög att den kan jämföras med situationen i krigszoner. Ett av fem barn bedöms vara akut undernärt och dödligheten är fem gånger högre än vad som ses som nödläge.

– Hittills har hjälpinsatserna varit gravt otillräckliga, okoordinerade och dåligt anpassade till behoven hos de människor som drabbats av den här krisen. För att undvika en än allvarligare humanitär katastrof måste vi genast leverera mat och medicin till de drabbade i Borno, säger Natalie Roberts, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare