Hoppa till huvudinnehåll

Hur förändrar man vad man äter när man knappt har pengar till mat?

Publicerad 9 december 2014

Sitter i ett rum fyllt av läkare. Alla utom jag röker och vi dricker starkt arabiskt kaffe. Till och med jag dricker kaffe. Oartigt att säga nej. Jag har druckit mer kaffe under min korta tid här än resten av mitt liv sammanlagt. Fortfarande inte min grej även om arabiskt kaffe med lite kardemumma i smakar helt okej. Vi diskuterar vilken klinik vi ska välja att starta våra aktiviteter i. Förhandlingarna har pågått ett tag och vi möter motstånd från män med makt, men kompromisser är alltid möjliga.

En stor del av arbetet som vi kommer att göra här är hälsoundervisning och försöka skapa motivation till livsstilsförändringar.  När det gäller de sjukdomar vi riktar in oss på så är rökning, övervikt och fysisk aktivitet de största riskfaktorerna.  Små förändringar kan få enorma positiva konsekvenser för patienter. Men förändring är inte lätt. Hur motiverar man någon till att sluta röka när det är ett sätt att hantera stress och den hopplösa situationen många i vår patientgrupp står inför?
Hur förändrar man vad man äter när man knappt har pengar till mat i magen? Vi står inför en stor utmaning. Att säga åt en människa att sluta röka kommer inte att leda till en förändring. Inte heller att skrämma någon med bilder eller ord fungerar, trots att långsam kvävning till döds av kronisk obstruktiv lungsjukdom är just det, skrämmande.  Vårt jobb är att låta våra patienter med hjälp av oss komma fram till varför de agerar som de gör och stödja allting som leder mot en hälsosammare livsstil. Som sagt, en utmaning.

I morgon kommer de, all personal som vi anställt. Känns som vi närmar oss öppnandet trots att mycket förhandlade återstår. Vi ska börja en tre dagar lång introduktionsutbildning och nio personer anländer imorgon bitti. Under dagarna som följer kommer vi prata om bland annat astma, Läkare Utan Gränsers historia, fysisk aktivitet och UNHCRs registreringspolicy för flyktingar. Ska bli jättekul. Trivs verkligen i föreläsningsrollen och kan se mig i den mer och mer i framtiden.

Har påbörjat lektioner i arabiska här. Jag har en grund sedan tidigare, men jag blandar dialekter och låter oftast som en palestinier. Nu har jag tagit mig an klassisk arabiska. Det har varit en dröm sedan jag var liten att prata arabiska och nu ska jag se till att drömmen går i uppfyllelse. Jag lämnar er här för att hänge mig åt min läxa.

Ta hand om er

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare