Hoppa till huvudinnehåll

Vi tvingas stänga klinik för krigsskadade syrier

Publicerad 12 december 2016
Foto: Maya Abu Ata
Vi tvingas stänga vår klinik för krigsskadade syrier i Zaatari, Jordanien.

Sex månader efter att Jordanien stängde sin gräns mot Syrien tvingas vi nu stänga vår klinik i Zaatari för krigsskadade syrier eftersom människor hindras från att komma in i landet. På kliniken har vi vårdat flyktingar som återhämtar sig från operationer som utförts på sjukhus i närheten.

– Att veta att det förmodligen finns patienter som dör bara några kilometer bort, på andra sidan gränsen, på grund av bristande tillgång till nödvändig sjukvård är skamligt, säger Marjan Besuijen, projektkoordinator i Zaatari. 

Den 21 juni stängde Jordanien sin gräns mot Syrien. Det innebar att vi inte längre kunde evakuera skadade syrier från södra Syrien till vårt kirurgiska projekt på Ramtha-sjukhuset, där vi sedan tre år tillbaka har gett akut kirurgisk vård. Just nu är det nästan helt tomt på sjukhusets avdelningar och endast ett fåtal människor har kunnat skickas till kliniken i Zaatari, cirka 80 kilometer nordost om Amman.

Vår klinik i Zaatari öppnade i slutet av mars 2014. Där har vi gett eftervård till syriska patienter såsom proteser, sjukgymnastik och psykosocialt stöd. Totalt remitterades 531 patienter från Ramtha-sjukhuset och andra vårdinrättningar. Personalen på kliniken har genomfört 2 143 patientbesök, 1 454 sjukgymnastik-sessioner och mer än 2 500 psykiska konsultationer.

I dag är kliniken stängd, samtidigt som striderna i södra Syrien fortsätter med oförminskad styrka och behovet av livräddande vård för skadade syrier växer.

Fysisk barriär hindrar dem som är i desperat behov av vård

Fältsjukhusen i södra Syrien är överbelastade och det är brist på både personal och utrustning. Komplicerade operationer skulle kunna utföras i Jordanien – i stället skickas skadade runt mellan olika fältsjukhus i jakt på rätt medicinsk expertis eller utrustning.

– På kliniken är det tyst i dag. Men det är inte på grund av att våldet i Syrien har minskat eller att det inte finns några skadade i behov av medicinsk behandling. Detta är enbart på grund av en fysisk barriär som hindrar dem som är i desperat behov av livräddande medicinsk vård från att nå fram, säger Marjan Besuijen. 

Minst 70 skadade har nekas tillstånd att passera gränsen

Genom våra medicinska partners i södra Syrien har vi registrerat minst 70 fall av skadade syrier – 16 av dem barn – som nekas tillstånd att passera den jordanska gränsen. Trots att de är i behov av livräddande kirurgisk behandling.

– Sedan striderna intensifierades i södra Syrien i slutet av september har allt fler skadats. Samtidigt har våra möjligheter att rädda liv begränsats kraftigt när skadade inte längre släpps in i landet.  De har inte möjlighet att vänta på att gränsen ska öppnas, säger Luis Eguiluz, chef för våra insatser i Jordanien.

Vi upprepar vår uppmaning till den jordanska regeringen att öppna sina gränser för krigsskadade syrier och göra akut livräddande sjukvård tillgänglig också för dem i Syrien.

Vårt team på Ramtha-sjukhuset fortsätter att behandla de få skadade som släpps in i landet. Men om gränsen förblir stängd kan vi också tvingas stänga vårt projekt på Ramtha-sjukhuset.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Jordanien sedan augusti 2006 då vi inrättade ett kirurgiprojekt i huvudstaden Amman. Sedan 2013 har Läkare Utan Gränser drivit ett traumakirurgiskt projekt på Ramtha-sjukhuset, ett mödra- och barnsjukhus och två projekt för icke-smittsamma sjukdomar i Irbid och Ramtha för att stödja både syriska flyktingar och utsatta jordanier.