Hoppa till huvudinnehåll

I hjärtat av Afghanistan

Publicerad 20 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Det nya förlossningsrummet på sjukhuset i stadsdelen Dascht-e-Bachir i västra Kabul.

Det nya förlossningsrummet på sjukhuset i stadsdelen Dascht-e-Bachir i västra Kabul.

Dascht-e-Bachir heter stadsdelen i västra Kabul där jag arbetar nu. Här bor ca 1 miljon människor och de utgör den fattigaste delen av Kabuls befolkning.

Sedan november förra året bedriver Läkare utan Gränser en förlossningsklinik här med dygnet runt-beredskap för avancerad förlossningsvård. Vi assisterar runt 700 födslar i månaden (siffran stiger i takt med att ryktet sprids om att vi finns här), erbjuder eftervård på en avdelningmed 30 sängar och en nyföddhetsavdelning med plats för 20 barn.

Vi räcker förstås inte till – behoven av kvalificerad sjukvård är så mycket större – men vi gör skillnad, och det är så fint att återigen få vara med och bidra!

Så många mänskliga möten, med personal, med patienter.

Varje dag kommer med nya utmaningar av så många olika slag. Jag är tacksam för min erfarenhet från arbetet i Pakistan, jag känner igen kontexten och kulturen, vilket hjälper mycket i flödet av nya intryck.

Nåväl, här ska jag vara en tid nu – och jag kommer att försöka dela med mig av mina intryck och möten via denna blogg.

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.