Hoppa till huvudinnehåll

I hjärtat av Afghanistan

Publicerad 20 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Det nya förlossningsrummet på sjukhuset i stadsdelen Dascht-e-Bachir i västra Kabul.

Det nya förlossningsrummet på sjukhuset i stadsdelen Dascht-e-Bachir i västra Kabul.

Dascht-e-Bachir heter stadsdelen i västra Kabul där jag arbetar nu. Här bor ca 1 miljon människor och de utgör den fattigaste delen av Kabuls befolkning.

Sedan november förra året bedriver Läkare utan Gränser en förlossningsklinik här med dygnet runt-beredskap för avancerad förlossningsvård. Vi assisterar runt 700 födslar i månaden (siffran stiger i takt med att ryktet sprids om att vi finns här), erbjuder eftervård på en avdelningmed 30 sängar och en nyföddhetsavdelning med plats för 20 barn.

Vi räcker förstås inte till – behoven av kvalificerad sjukvård är så mycket större – men vi gör skillnad, och det är så fint att återigen få vara med och bidra!

Så många mänskliga möten, med personal, med patienter.

Varje dag kommer med nya utmaningar av så många olika slag. Jag är tacksam för min erfarenhet från arbetet i Pakistan, jag känner igen kontexten och kulturen, vilket hjälper mycket i flödet av nya intryck.

Nåväl, här ska jag vara en tid nu – och jag kommer att försöka dela med mig av mina intryck och möten via denna blogg.

Relaterade nyheter

Barnmorskan Mimansa Madheden tillsammans med Aqila, som är ansvarig för fortbildning och klinisk träning på sjukhuset i Dasht-e-Barchi, Afghanistan.
Afghanistan

Den starka känslan av tacksamhet

Så lugnt och sansat som möjligt försökte vi prata med henne, för att informera om de eventuella konsekvenserna, för att förvissa oss om att hon för

På vårt sjukhus i Khost, Afghanistan, har vi i genomsnitt fler än 60 förlossningar varje dag.
Afghanistan

En riskfylld tvillingförlossning

"En dag kom en ung kvinna till oss på sjukhuset. Barnen låg på ett sätt så att de hakade i varandra. De kunde inte komma ut utan hjälp."
- Charlotta Grunewald, gynekolog i Afghanistan.

Barnmorskan Mimansa Madheden på sjukhuset där hon jobbar i Afghanistan.
Afghanistan

Som en bro med många vägar

"Jag får ofta frågan om hur en vanlig dag ser ut för mig här? Det är en fråga som är väldigt svår att svara på – för alla ”vanliga” dagar här är så ovanliga."
- Barnmorskan Mimansa Madheden, Afghanistan.

Välkomstlunch med gamla kollegor i Afghanistan och barnmorskan Mimansa Madheden.
Afghanistan

Kära återseenden!

"Jag kliver ur bilen, med packning och allt. Sen kommer den ena efter den andra, jag vet inte vem som är gladast – de eller jag!"
- Mimansa Madheden är äntligen framme.