Hoppa till huvudinnehåll

I hjärtat av Afghanistan

Publicerad 20 augusti 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Det nya förlossningsrummet på sjukhuset i stadsdelen Dascht-e-Bachir i västra Kabul.

Det nya förlossningsrummet på sjukhuset i stadsdelen Dascht-e-Bachir i västra Kabul.

Dascht-e-Bachir heter stadsdelen i västra Kabul där jag arbetar nu. Här bor ca 1 miljon människor och de utgör den fattigaste delen av Kabuls befolkning.

Sedan november förra året bedriver Läkare utan Gränser en förlossningsklinik här med dygnet runt-beredskap för avancerad förlossningsvård. Vi assisterar runt 700 födslar i månaden (siffran stiger i takt med att ryktet sprids om att vi finns här), erbjuder eftervård på en avdelningmed 30 sängar och en nyföddhetsavdelning med plats för 20 barn.

Vi räcker förstås inte till – behoven av kvalificerad sjukvård är så mycket större – men vi gör skillnad, och det är så fint att återigen få vara med och bidra!

Så många mänskliga möten, med personal, med patienter.

Varje dag kommer med nya utmaningar av så många olika slag. Jag är tacksam för min erfarenhet från arbetet i Pakistan, jag känner igen kontexten och kulturen, vilket hjälper mycket i flödet av nya intryck.

Nåväl, här ska jag vara en tid nu – och jag kommer att försöka dela med mig av mina intryck och möten via denna blogg.

Relaterade nyheter

Mimansa Madheden äntligen på plats i Afghanistan.
Afghanistan

Nu åker jag igen!

"Den här gången är det längtan och viljan att åka tillbaka till de jag lämnade för två år sedan, denna längtan som jag känt sedan jag reste härifrån."
- Mimansa Madheden, barnmorska i Afghanistan.

De tre pojkarna som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Stora barn, små barn, så många barn!

"Förlossningsavdelningen var full av patienter och i korridoren utanför trängdes anhöriga. Idag verkade det bli en mer genomsnittlig dag, med bara 60 - 70 förlossningar."
- Heather Gottlieb, gynekolog i Afghanistan.