Hoppa till huvudinnehåll
En patient med multiresistent tuberkulos visar upp sin dagliga dos mediciner.
Publicerad 25 maj 2022

"Jag hade gett upp"

Foto: Sydelle WIllow Smith
En patient med multiresistent tuberkulos visar upp sin dagliga dos mediciner.
nhlanhla mshengu
Nhlanhla Mshengu
Sydafrika

Varje år insjuknar nästan 10 miljoner människor, främst i Afrika och Asien, i infektionssjukdomen tuberkulos. De resistenta formerna av sjukdomen är särskilt svårbehandlade. Nhlanhla Mshengu hade redan skrivit sitt testamente när han fick testa en ny behandling.

Jag hade gett upp. Jag var övertygad om att jag inte skulle överleva den här prövningen. Jag var väldigt sjuk och verkade inte bli bättre. Jag hade skrivit mitt testamente, pratat med familjen om hur jag ville ha det. Den långa behandlingen tog hårt på mig och jag hade tankar på att avsluta mitt liv.

Jag heter Nhlanhla Mshengu och kommer från uMgababa söder om Durban i Sydafrika. Efter att ha diagnosticerats med tuberkulos och fått behandling i över ett år upptäcktes det att min infektion var läkemedelsresistent.

Jag flyttades till ett större sjukhus. Där finns specialister på just resistent tuberkulos, fick jag veta, och ett team som utvecklar säkrare och effektivare behandlingsmetoder. Jag fick bli en del av deras studie, TB Practecal, och hamnade i en testgrupp som fick en ny läkemedelskombination. Jag började snabbt må mycket bättre – efter bara en månad kom jag ur sängen och kunde gå tillbaka till jobbet. Läkarna och sjuksköterskorna rådde mig att ta det lugnt, att inte stressa kroppen för mycket och låta behandlingen verka ordentligt. Efter ungefär tre månader sa de att behandlingen visade sig ha effekt.

"Jag går till efterkontrollerna med rak rygg"

Idag mår jag bra, men fortsätter vara en del av studien med uppföljande besök. Jag har börjat peppa andra att delta i liknande projekt. Och jag uppmanar alla som förlorat tron på sjukvårdssystemet att ge det en extra chans! Jag berättar för andra om den nya behandlingen där det bara behövs tabletter och inte de smärtsamma injektionerna som behöver tas under så lång tid att många inte klarar av att fullfölja behandlingen. Läkemedelsresistent tuberkulos kan botas, det är jag ett levande bevis på.

Jag är evigt tacksam för att teamet här har tagit mig tillbaka till livet. Min familj är lycklig och jag ser ljust på framtiden. Jag går till efterkontrollerna med rak rygg. Idag tåras mina ögon när jag tänker på hur jag nästan berövade mina barn en far. Men nu tåras ögonen också av glädje, över att jag fick möjligheten att ingå i den här studien som gjorde att jag vann över sjukdomen!

OM TB PRACTECAL

Trots att det under de senaste tio åren utvecklats nya läkemedel med färre biverkningar har de flesta människor som lever med läkemedelsresistent tuberkulos världen över inte tillgång till dessa.

Vår pågående kliniska studie, TB Practecal, syftar till att utveckla säkra, effektiva och korta behandlingsmetoder för läkemedelsresistent tuberkulos. TB Practecal har visat fantastiska resultat. När detta skrivs håller Världshälsoorganisationen på att se över riktlinjerna för behandling – bland annat med TB Practecal som underlag. Vi hoppas att fler nu inser hur avgörande det är att de nya läkemedlen görs tillgängliga till ett pris som gör dem till ett reellt alternativ också i låginkomstländer.