Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 21 juni 2021

Kampen för mödravård i al-Qanawis

En bebis med rosa kläder sover på vår avdelning för nyfödda.
Foto: Karin Ekholm
Fatimas bebis får vård på en avdelning för nyfödda på vårt barn- och mödravårdssjukhus i al-Qanawis i nordvästra Jemen.

Som många kvinnor i Jemen hade 17-åriga Fatima inte tillgång till sjukvård under sin graviditet. Hon födde sitt andra barn i al-Qanawis i nordvästra Jemen och var en av de nästan 200 kvinnor som vi tog emot på vårt sjukhus under mars månad.

Den sex år långa konflikten har resulterat i att en stor del av befolkningen lämnats utan grundläggande sjukvård. Kriget har raserat ekonomin och familjers möjligheter till försörjning samtidigt som mat- och bränslepriserna stigit.  

– Livet har blivit väldigt svårt på grund av kriget, säger Fatima. Jag hade hört talas om Läkare Utan Gränser, att vården är bra och kostnadsfri. Vi har inte råd med ett privat sjukhus. 

Fatima och hennes man betalade en veckas lön för att kunna ta sig till vårt sjukhus. Hon kom in med hög feber. Hennes bebis drabbades dessutom av en infektion kort efter födseln och behövde läggas in på vår avdelning för nyfödda. Vi ser ofta liknande fall och många av dem hade kunnat undvikas om kvinnan fått vård tidigare.

Ett ödelagt sjukvårdssystem

– Sjukvårdssystemet här har lämnats i ruiner. En fungerande primärvård skulle ha upptäckt och förebyggt många av de medicinska problem vi nu ser. En del av kvinnorna som kommer hit för att föda är undernärda, vilket kan påverka deras bebisar. Och många av de nyfödda har låg födelsevikt, säger Sebastian Loth, projektkoordinator i al-Qanawis. 

Eftersom många inte har råd att ta sig till sjukhus för att söka medicinsk hjälp har de inget annat val än att vänta tills de är i akut behov av sjukvård. Därför anländer de väldigt sent, med komplikationer som ibland kan vara dödliga. 

Personal undersöker en bebis under en rond på sjukhuset i al-Qanawis.
Foto: Karin Ekholm/Läkare Utan Gränser
En liten bebis undersöks under en rond på barn- och mödravårdssjukhuset i al-Qanawis i nordvästra Jemen.

En fungerande primärvård skulle innebära att fler kan få tillgång till familjeplanering. Graviditeter och förlossningar är skrämmande för många eftersom tillgången till sjukvård är begränsad. Kanske kämpar man redan med att ha råd med mat till de barn man har.  

Vår personal vittnar om kvinnor som försöker göra abort på egen hand, vilket kan vara extremt farligt. 

Enorma behov

Antalet kvinnor som söker hjälp på sjukhuset i al-Qanawis har stadigt ökat sedan vi öppnade i slutet av december förra året. Det finns ett tydligt behov av den sjukvård vi ger, men många kvinnor kan inte stanna så länge som vi önskar.

Fatima känner att hon måste lämna sjukhuset snabbt. När vi förklarar att hon och bebisen behöver stanna av medicinska skäl berättar hon att hennes 18 månader gamla son väntar på henne därhemma. Hon blir utskriven och får med sig en antibiotikakur för att kunna fortsätta behandlingen hemma. 

Tills den dag då befolkningen i Jemen har tillgång till kostnadsfri primärvård av bra kvalitet kommer kvinnor och deras bebisar fortsätta att ställas inför livsfarliga medicinska faror. Faror som i de flesta fall hade kunnat förebyggas.