Hoppa till huvudinnehåll

KLORGASATTACK MOT CIVILA I SYRIEN

Publicerad 18 mars 2015
Sex personer dödades och 70 förgiftades i en klorgasattack den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen. Bilden är tagen av personalen på kliniken som vi stöttar.
Sex personer dödades och 70 förgiftades i en klorgasattack den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen. Bilden är tagen av personalen på kliniken som vi stöttar.

Vi har fått rapporter om en dödlig klorgasattack i nordvästra Syrien. Sex personer dödades och 70 förgiftades i attacken den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen.

Attacken ägde rum i den rebellkontrollerade staden Sarmin i Idlib-provinsen i norra Syrien. Ögonvittnen har sett helikoptrar släppa ned tunnor som spred kvävande klorgas när de träffade marken.

– Det var mörkt så vi kunde inte se någon särskild färg på himlen. Men det luktade rengöringsmedel och patienternas kläder luktade klor, säger sjukhusdirektören i Sarmin.

Vi stödjer Sarmin-sjukhuset, dit skadade och döda människor fördes efter attacken. Sjukhuspersonalen har beskrivit symptom och omständigheter som utan tvekan tyder på klorgasförgiftning. Symptom stämmer inte överens med förgiftning från andra kemiska ämnen.

– Vi tog emot människor från en närliggande by, säger chefen för Sarmin-sjukhuset ”Dr T”.

– Bland de skakade fanns en familj med två vuxna och tre små barn, alla svårt skadade och döende. Föräldrar kunde tala, men hade svårigheter att andas. Hela familjen dog på sjukhuset. Mormor hade dött av kvävning innan hon hann söka sjukvård.

Patienterna som drabbats av attacken hade olika svåra symtom och några hade akuta andningsbesvär. Sammanlagt behandlades 70 personer på sjukhuset, för runt 20 av dem var tillståndet allvarligt.

– De var väldigt upprörda, tuggade fradga och hade hudutslag, säger en annan läkare på sjukhuset.

– De första patienterna kom från en grannby som hade bombats, sedan kom patienter från Sarmin till sjukhuset som hade attackerats senare under natten. Till sist kom frivilliga från organisationen Syrian Civil Defence för att söka vård hos oss efter de försökt hjälpa offren från attacken.

Patienterna fick syrgas och behandling för att vidga bronkerna i lungorna. Läkarna konstaterade att syrgasmasker kunde lindra symtomen. Vårdpersonalen behandlade dessutom många brännskador.

– Att attackera civila med klorgas visar återigen att konflikten i Syrien inte känner några gränser, säger Mego Terzian, läkare och ordförande för Läkare Utan Gränser i Frankrike.

Läkare Utan Gränser stöttar sjukhuset i Sarmin som ligger i ett otillgängligt, konfliktdrabbat område i Syrien. Organisationen förser sjukhuset med läkemedel och medicinsk utrustning. Sammanlagt stöttar Läkare Utan Gränser runt hundra vårdcentraler, sjukhus och kliniker i både regerings- och oppositionskontrollerade delar av landet.