Hoppa till huvudinnehåll

KLORGASATTACK MOT CIVILA I SYRIEN

Publicerad 18 mars 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sex personer dödades och 70 förgiftades i en klorgasattack den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen. Bilden är tagen av personalen på kliniken som vi stöttar.

Sex personer dödades och 70 förgiftades i en klorgasattack den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen. Bilden är tagen av personalen på kliniken som vi stöttar.

Vi har fått rapporter om en dödlig klorgasattack i nordvästra Syrien. Sex personer dödades och 70 förgiftades i attacken den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen.

Attacken ägde rum i den rebellkontrollerade staden Sarmin i Idlib-provinsen i norra Syrien. Ögonvittnen har sett helikoptrar släppa ned tunnor som spred kvävande klorgas när de träffade marken.

– Det var mörkt så vi kunde inte se någon särskild färg på himlen. Men det luktade rengöringsmedel och patienternas kläder luktade klor, säger sjukhusdirektören i Sarmin.

Vi stödjer Sarmin-sjukhuset, dit skadade och döda människor fördes efter attacken. Sjukhuspersonalen har beskrivit symptom och omständigheter som utan tvekan tyder på klorgasförgiftning. Symptom stämmer inte överens med förgiftning från andra kemiska ämnen.

– Vi tog emot människor från en närliggande by, säger chefen för Sarmin-sjukhuset ”Dr T”.

– Bland de skakade fanns en familj med två vuxna och tre små barn, alla svårt skadade och döende. Föräldrar kunde tala, men hade svårigheter att andas. Hela familjen dog på sjukhuset. Mormor hade dött av kvävning innan hon hann söka sjukvård.

Patienterna som drabbats av attacken hade olika svåra symtom och några hade akuta andningsbesvär. Sammanlagt behandlades 70 personer på sjukhuset, för runt 20 av dem var tillståndet allvarligt.

– De var väldigt upprörda, tuggade fradga och hade hudutslag, säger en annan läkare på sjukhuset.

– De första patienterna kom från en grannby som hade bombats, sedan kom patienter från Sarmin till sjukhuset som hade attackerats senare under natten. Till sist kom frivilliga från organisationen Syrian Civil Defence för att söka vård hos oss efter de försökt hjälpa offren från attacken.

Patienterna fick syrgas och behandling för att vidga bronkerna i lungorna. Läkarna konstaterade att syrgasmasker kunde lindra symtomen. Vårdpersonalen behandlade dessutom många brännskador.

– Att attackera civila med klorgas visar återigen att konflikten i Syrien inte känner några gränser, säger Mego Terzian, läkare och ordförande för Läkare Utan Gränser i Frankrike.

Läkare Utan Gränser stöttar sjukhuset i Sarmin som ligger i ett otillgängligt, konfliktdrabbat område i Syrien. Organisationen förser sjukhuset med läkemedel och medicinsk utrustning. Sammanlagt stöttar Läkare Utan Gränser runt hundra vårdcentraler, sjukhus och kliniker i både regerings- och oppositionskontrollerade delar av landet.

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.