Hoppa till huvudinnehåll

KLORGASATTACK MOT CIVILA I SYRIEN

Publicerad 18 mars 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sex personer dödades och 70 förgiftades i en klorgasattack den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen. Bilden är tagen av personalen på kliniken som vi stöttar.

Sex personer dödades och 70 förgiftades i en klorgasattack den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen. Bilden är tagen av personalen på kliniken som vi stöttar.

Vi har fått rapporter om en dödlig klorgasattack i nordvästra Syrien. Sex personer dödades och 70 förgiftades i attacken den 16 mars, enligt syriska läkare i regionen.

Attacken ägde rum i den rebellkontrollerade staden Sarmin i Idlib-provinsen i norra Syrien. Ögonvittnen har sett helikoptrar släppa ned tunnor som spred kvävande klorgas när de träffade marken.

– Det var mörkt så vi kunde inte se någon särskild färg på himlen. Men det luktade rengöringsmedel och patienternas kläder luktade klor, säger sjukhusdirektören i Sarmin.

Vi stödjer Sarmin-sjukhuset, dit skadade och döda människor fördes efter attacken. Sjukhuspersonalen har beskrivit symptom och omständigheter som utan tvekan tyder på klorgasförgiftning. Symptom stämmer inte överens med förgiftning från andra kemiska ämnen.

– Vi tog emot människor från en närliggande by, säger chefen för Sarmin-sjukhuset ”Dr T”.

– Bland de skakade fanns en familj med två vuxna och tre små barn, alla svårt skadade och döende. Föräldrar kunde tala, men hade svårigheter att andas. Hela familjen dog på sjukhuset. Mormor hade dött av kvävning innan hon hann söka sjukvård.

Patienterna som drabbats av attacken hade olika svåra symtom och några hade akuta andningsbesvär. Sammanlagt behandlades 70 personer på sjukhuset, för runt 20 av dem var tillståndet allvarligt.

– De var väldigt upprörda, tuggade fradga och hade hudutslag, säger en annan läkare på sjukhuset.

– De första patienterna kom från en grannby som hade bombats, sedan kom patienter från Sarmin till sjukhuset som hade attackerats senare under natten. Till sist kom frivilliga från organisationen Syrian Civil Defence för att söka vård hos oss efter de försökt hjälpa offren från attacken.

Patienterna fick syrgas och behandling för att vidga bronkerna i lungorna. Läkarna konstaterade att syrgasmasker kunde lindra symtomen. Vårdpersonalen behandlade dessutom många brännskador.

– Att attackera civila med klorgas visar återigen att konflikten i Syrien inte känner några gränser, säger Mego Terzian, läkare och ordförande för Läkare Utan Gränser i Frankrike.

Läkare Utan Gränser stöttar sjukhuset i Sarmin som ligger i ett otillgängligt, konfliktdrabbat område i Syrien. Organisationen förser sjukhuset med läkemedel och medicinsk utrustning. Sammanlagt stöttar Läkare Utan Gränser runt hundra vårdcentraler, sjukhus och kliniker i både regerings- och oppositionskontrollerade delar av landet.

Aktuellt om Syrien

Al Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo attackerades 23 juli.
Nyheter från fältet

Två sjukhus bombade i östra Aleppo

I går morse bombades två sjukhus i Aleppo. Nu finns bara två sjukhus kvar med kirurgisk kapacitet i ett område som omfattar 250 000 personer.
 

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.