Hoppa till huvudinnehåll

Kommission vill göra unik utredning av sjukhusattack

Publicerad 14 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhus i Kunduz efter bombningen

Vårt sjukhus i Kunduz efter flygbombningen den 3 oktober. 

En internationell kommission åtar sig att göra en unik utredning av attacken mot Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz. Detta är första gången den Internationella kommissionen för undersökande av fakta (IHFFC) aktiveras.

IHFFC har erbjudit USA:s och Afghanistans regeringar att göra en oberoende utredning och inväntar nu svar från båda länderna. Kommissionen har meddelat oss sina avsikter. Detta är ett första steg mot en oberoende utredning av bombattacken.

– Ursäkter och kondoleanser räcker inte. Vi vet fortfarande inte varför ett välkänt sjukhus fullt av patienter och personal bombades vid upprepade tillfällen i mer än en timmes tid. Vi måste få veta vad som hände och varför, säger Läkare Utan Gränsers internationella ordförande Joanne Liu.

Vi förlitar oss inte på den interna utredningen som de båda parterna i konflikten har inlett, därför kräver organisationen en oberoende och opartisk utredning av IHFFC.

– Detta är historiskt, IHFFC har aldrig tidigare aktiverats. För oss är detta ett viktigt steg i rätt riktning. Vi måste få reda på varför våra kollegor och patienter bombades till döds. Det är avgörande för att vi ska kunna fortsätta med vårt livsviktiga arbete i konflikter, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

De amerikanska flygbombningarna den 3 oktober har förstört traumacentrets huvudbyggnad och sjukhuset är numera stängt. Det innebär att befolkningen i Kunduz inte längre har tillgång till akutvård och kirurgisk vård, samtidigt som staden har drabbats av hårda strider i flera veckor.

– Vi måste få veta om krigets lagar har förändrats. Det påverkar inte bara våra insatser Kunduz utan vårt arbete på samtliga sjukhus nära frontlinjen i hela världen, säger Joanne Liu.

Vad är IHFFC?

Den internationella kommissionen för undersökande av fakta (International Humanitarian Fact-Finding Commission, IHFFC) ingår i första tilläggsprotokollet till Genèvekonventionerna och är det enda permanenta organ som specifikt finns till för att utreda brott mot internationell humanitär rätt.

Läkare Utan Gränser arbete i Kunduz

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. Sjukhuset i Kunduz öppnades i augusti 2011 och tillhandahöll högkvalitativ, kostnadsfri traumavård för patienter som skadats i trafikolyckor och med krigsrelaterade skador från bombexplosioner och skottlossningar. 

Läkare Utan Gränser behandlar patienter som är i behov av sjukvård oavsett deras etnicitet, religion eller politisk åsikt. Vi tar inte emot pengar från någon stat eller regering för vår verksamhet i Afghanistan utan insatserna finanserias enbart av privata medel. 

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.