Hoppa till huvudinnehåll

Kommission vill göra unik utredning av sjukhusattack

Publicerad 14 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhus i Kunduz efter bombningen

Vårt sjukhus i Kunduz efter flygbombningen den 3 oktober. 

En internationell kommission åtar sig att göra en unik utredning av attacken mot Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz. Detta är första gången den Internationella kommissionen för undersökande av fakta (IHFFC) aktiveras.

IHFFC har erbjudit USA:s och Afghanistans regeringar att göra en oberoende utredning och inväntar nu svar från båda länderna. Kommissionen har meddelat oss sina avsikter. Detta är ett första steg mot en oberoende utredning av bombattacken.

– Ursäkter och kondoleanser räcker inte. Vi vet fortfarande inte varför ett välkänt sjukhus fullt av patienter och personal bombades vid upprepade tillfällen i mer än en timmes tid. Vi måste få veta vad som hände och varför, säger Läkare Utan Gränsers internationella ordförande Joanne Liu.

Vi förlitar oss inte på den interna utredningen som de båda parterna i konflikten har inlett, därför kräver organisationen en oberoende och opartisk utredning av IHFFC.

– Detta är historiskt, IHFFC har aldrig tidigare aktiverats. För oss är detta ett viktigt steg i rätt riktning. Vi måste få reda på varför våra kollegor och patienter bombades till döds. Det är avgörande för att vi ska kunna fortsätta med vårt livsviktiga arbete i konflikter, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

De amerikanska flygbombningarna den 3 oktober har förstört traumacentrets huvudbyggnad och sjukhuset är numera stängt. Det innebär att befolkningen i Kunduz inte längre har tillgång till akutvård och kirurgisk vård, samtidigt som staden har drabbats av hårda strider i flera veckor.

– Vi måste få veta om krigets lagar har förändrats. Det påverkar inte bara våra insatser Kunduz utan vårt arbete på samtliga sjukhus nära frontlinjen i hela världen, säger Joanne Liu.

Vad är IHFFC?

Den internationella kommissionen för undersökande av fakta (International Humanitarian Fact-Finding Commission, IHFFC) ingår i första tilläggsprotokollet till Genèvekonventionerna och är det enda permanenta organ som specifikt finns till för att utreda brott mot internationell humanitär rätt.

Läkare Utan Gränser arbete i Kunduz

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. Sjukhuset i Kunduz öppnades i augusti 2011 och tillhandahöll högkvalitativ, kostnadsfri traumavård för patienter som skadats i trafikolyckor och med krigsrelaterade skador från bombexplosioner och skottlossningar. 

Läkare Utan Gränser behandlar patienter som är i behov av sjukvård oavsett deras etnicitet, religion eller politisk åsikt. Vi tar inte emot pengar från någon stat eller regering för vår verksamhet i Afghanistan utan insatserna finanserias enbart av privata medel. 

Relaterade nyheter

Barnmorskan Mimansa Madheden tillsammans med Aqila, som är ansvarig för fortbildning och klinisk träning på sjukhuset i Dasht-e-Barchi, Afghanistan.
Afghanistan

Den starka känslan av tacksamhet

Så lugnt och sansat som möjligt försökte vi prata med henne, för att informera om de eventuella konsekvenserna, för att förvissa oss om att hon för

På vårt sjukhus i Khost, Afghanistan, har vi i genomsnitt fler än 60 förlossningar varje dag.
Afghanistan

En riskfylld tvillingförlossning

"En dag kom en ung kvinna till oss på sjukhuset. Barnen låg på ett sätt så att de hakade i varandra. De kunde inte komma ut utan hjälp."
- Charlotta Grunewald, gynekolog i Afghanistan.

Barnmorskan Mimansa Madheden på sjukhuset där hon jobbar i Afghanistan.
Afghanistan

Som en bro med många vägar

"Jag får ofta frågan om hur en vanlig dag ser ut för mig här? Det är en fråga som är väldigt svår att svara på – för alla ”vanliga” dagar här är så ovanliga."
- Barnmorskan Mimansa Madheden, Afghanistan.

Välkomstlunch med gamla kollegor i Afghanistan och barnmorskan Mimansa Madheden.
Afghanistan

Kära återseenden!

"Jag kliver ur bilen, med packning och allt. Sen kommer den ena efter den andra, jag vet inte vem som är gladast – de eller jag!"
- Mimansa Madheden är äntligen framme.