Hoppa till huvudinnehåll

Kommission vill göra unik utredning av sjukhusattack

Publicerad 14 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Sjukhus i Kunduz efter bombningen

Vårt sjukhus i Kunduz efter flygbombningen den 3 oktober. 

En internationell kommission åtar sig att göra en unik utredning av attacken mot Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz. Detta är första gången den Internationella kommissionen för undersökande av fakta (IHFFC) aktiveras.

IHFFC har erbjudit USA:s och Afghanistans regeringar att göra en oberoende utredning och inväntar nu svar från båda länderna. Kommissionen har meddelat oss sina avsikter. Detta är ett första steg mot en oberoende utredning av bombattacken.

– Ursäkter och kondoleanser räcker inte. Vi vet fortfarande inte varför ett välkänt sjukhus fullt av patienter och personal bombades vid upprepade tillfällen i mer än en timmes tid. Vi måste få veta vad som hände och varför, säger Läkare Utan Gränsers internationella ordförande Joanne Liu.

Vi förlitar oss inte på den interna utredningen som de båda parterna i konflikten har inlett, därför kräver organisationen en oberoende och opartisk utredning av IHFFC.

– Detta är historiskt, IHFFC har aldrig tidigare aktiverats. För oss är detta ett viktigt steg i rätt riktning. Vi måste få reda på varför våra kollegor och patienter bombades till döds. Det är avgörande för att vi ska kunna fortsätta med vårt livsviktiga arbete i konflikter, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.

De amerikanska flygbombningarna den 3 oktober har förstört traumacentrets huvudbyggnad och sjukhuset är numera stängt. Det innebär att befolkningen i Kunduz inte längre har tillgång till akutvård och kirurgisk vård, samtidigt som staden har drabbats av hårda strider i flera veckor.

– Vi måste få veta om krigets lagar har förändrats. Det påverkar inte bara våra insatser Kunduz utan vårt arbete på samtliga sjukhus nära frontlinjen i hela världen, säger Joanne Liu.

Vad är IHFFC?

Den internationella kommissionen för undersökande av fakta (International Humanitarian Fact-Finding Commission, IHFFC) ingår i första tilläggsprotokollet till Genèvekonventionerna och är det enda permanenta organ som specifikt finns till för att utreda brott mot internationell humanitär rätt.

Läkare Utan Gränser arbete i Kunduz

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. Sjukhuset i Kunduz öppnades i augusti 2011 och tillhandahöll högkvalitativ, kostnadsfri traumavård för patienter som skadats i trafikolyckor och med krigsrelaterade skador från bombexplosioner och skottlossningar. 

Läkare Utan Gränser behandlar patienter som är i behov av sjukvård oavsett deras etnicitet, religion eller politisk åsikt. Vi tar inte emot pengar från någon stat eller regering för vår verksamhet i Afghanistan utan insatserna finanserias enbart av privata medel. 

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.