Hoppa till huvudinnehåll

Många skadade och döda vid attacker mot skolor i Idlib

Publicerad 27 februari 2020
Läger i Jebel Harem i nordvästra Syrien
Foto: Läkare Utan Gränser
Läger i Jebel Harem i nordvästra Syrien.

De urskillningslösa attackerna mot civila den 25 februari i Idlib-provinsen fick, precis som förutsett, fruktansvärda konsekvenser. Tre sjukhus nära frontlinjen, som får stöd av Läkare Utan Gränser, tog emot 185 skadade och 18 personer som var döda redan vid ankomst.

– Bombanfallet och granatattackerna den 25 februari kan bara ha utförts av den syriska regeringen och dess allierade. Vi vet inte hur vi ska få dem att upphöra med dessa urskillningslösa attacker, och vi vet inte hur vi ska få dem att följa den internationella humanitära rätten – krigets lagar, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för belgiska Läkare Utan Gränser.

– Vi har vid upprepade tillfällen uppmanat parterna i kriget i Syrien, deras allierade och FN:s säkerhetsråd att göra allt de kan för att få stopp på dessa övergrepp, fortsätter hon. Nu kommer vi med samma uppmaning igen, och det är mer brådskande än någonsin. Civilbefolkning och civil infrastruktur måste skyddas. Vårt krav att krigets lagar ska respekteras gäller i lika hög grad oppositionella grupper och de turkiska styrkorna som den syriska regeringen och dess allierade, inklusive Ryssland som är Syriens främsta militära allierade.

Under eftermiddagen och kvällen den 25 februari slog bomber och granater ner i områden i och utanför städerna Idlib och Mareet Misirin. Det är tättbefolkade områden, med en stor andel människor som flytt från andra delar av Syrien. Minst två skolor och två förskolor där internflyktingar sökt skydd träffades.

"Det var en svår dag, en blodig dag"

Tre sjukhus som får stöd av oss fylldes snabbt av skadade människor. En av kirurgerna på Idlibs kirurgiska sjukhus sa så här till vårt team: ”En del skador utgjordes av amputationer, neurologiska skador och många andra slags skador. Det rådde hysteri i hela staden. Ljudet av bomberna som föll och av sirenerna gjorde att folk fick panikattacker. Det var en svår dag, en blodig dag.”

Enligt de analyser av patientregistren som sjukhusen i centrala Idlib och Mareet Misirin hittills kunnat göra kom 66 patienter in med akuta skador i behov av stora kirurgiska ingrepp. Minst 14 av de svårt skadade patienterna var barn.

Bägge sjukhus upplevde också att bomber eller granater föll alldeles i närheten, inom hundra meters avstånd. Fyra läkare på Idlib-sjukhuset fick mindre skador av explosionerna.

– Hur många mödrar tvingas hålla sina barn i famnen medan bomberna faller runtomkring? Hur många fäder måste lugna sina barn och försöka få dem att skratta medan det brinner omkring dem? säger Cristian Reynders, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator för nordvästra Syrien.

– Det finns en sak som människorna i Idlib fortfarande hoppas på – att de ska överleva. Det är ett hopp som blir mindre för varje minut, för varje dag.

Urskillningslösa bombanfall och granatattacker i områden med civila har blivit ett kännetecken för kriget i Syrien. Den syriska regeringen måste garantera att den följer internationell humanitär rätt och respekterar krigets lagar.