Hoppa till huvudinnehåll

Människor på flykt och stängda sjukhus efter Turkiets militäroperation

Publicerad 11 oktober 2019
Kvinnor och barn på en väg med mycket packning
Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP
Flyktingar i nordöstra Syrien

Efter den turkiska militäroperationen mot Syrien, som inleddes onsdagen den 9 oktober, är vi oroliga för civilbefolkningens öde i nordöstra Syrien.

Under det senaste dygnet har städer och byar längs gränsen utsatts för kraftig beskjutning. Som ett resultat flyr människor från striderna och söker skydd och säkerhet där de kan.

Vi uppmanar alla stridande parter i nordöstra Syrien att säkerställa skyddet av civila, inklusive hälso- och sjukvårdspersonal och deras patienter. Stridande parter måste tillåta att livräddande humanitärt stöd och opartisk medicinsk vård kan komma fram överallt i regionen.

– Den här upptrappningen kan bara förvärra det trauma som befolkningen i Syrien har uthärdat under flera år av krig och osäkerhet, säger Robert Onus, ansvarig för vår akutinsats i Syrien. På vårdinrättningar kämpar man för att tillgodose befolkningens behov. Människor som flyr och skador orsakade av strider kommer sannolikt att sätta ytterligare press på de redan begränsade resurserna på sjukhusen.

Beskjutning vid gränsstaden Tal Abyad, distriktet Raqqa, har tvingat de allra flesta människor att lämna staden, eftersom de är rädda för sina liv. Tal Abyad-sjukhuset, som vi stöttar, har stängt eftersom de flesta av den medicinska personalen lämnade staden tillsammans med sina familjer. Vårat team har förflyttat sig för att tillgodose behoven i andra delar av regionen. Tal Abyad-sjukhuset är det enda offentliga sjukhuset i området och spelade en avgörande roll för att tillgodose stadens och de omgivande områdenas vårdbehov.

Bilar och människor på en gata framför rök som kommer från bakgrunden
Foto: Associated Press / AP
Flyktingar i Ras al-Ayn i nördöstra Syrien

– Vår personal i Tal Abyad såg hur staden, som en gång var fylld med liv, blev öde, säger Robert Onus. Efter åtta års krig har det syriska folket återigen tvingats lämna sina hem och ägodelar för att söka säkerhet.

I Tal Tamer, en liten stad i västra al-Hasakah distriktet, har vårt team mött uppemot 2 000 människor som har flytt från Ras Al Ain. Teamet i Tal Tamer distribuerar nödhjälp till människor som söker skydd i skolor, kontorsbyggnader, butiker och i släktingars hem eller hos andra invånare i staden.

Vi är oroliga för de många tusentals kvinnor och barn som bor i läger som Al Hol och Ain Issa. De är särskilt utsatta, eftersom humanitära organisationer har tvingats stänga ned eller begränsa sin verksamhet. Detta kan lämna tusentals människor utan tillgång till viktigt stöd, och utan en lösning i sikte.

Vi kommer att fortsätta att tillhandahålla medicinsk vård och annan hjälp där vi kan och försöka tillgodose det växande behovet av humanitär hjälp. För närvarande har organisationen team på plats i nordöstra Syrien - i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

Läs mer om vad vi gör i Syrien