Hoppa till huvudinnehåll

Kriget i Syrien

En hälsoinformatör instruerar ett klassfrum fullt av barn i hur man tvättar sina händer.
Foto: Abd Almajed Alkarh/Läkare Utan Gränser
En av Läkare Utan Gränsers hälsoinformatörer förklarar för barn i en skola i norra Syrien hur viktigt det är att tvätta händerna med tvål för att förhindra att man får kolera. Under hösten 2022 fick Syrien sitt första kolerautbrott på 15 år.

Syrien

Fakta Syrien

  • Befolkning: 16,9 miljoner
  • Huvudstad: Damaskus
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 2009 
  • Antal anställda 2020: 547

Kriget i Syrien har pågått sedan 2011, hundratusentals människor har dött och miljoner har tvingats på flykt. Detta har inneburit ett stort lidande för landets befolkning och svårigheter att få nödvändig sjukvård. 

Aktuellt: Våra team är på plats efter jordbävningen som drabbade sydöstra Turkiet och norra Syrien tidigt på måndagen den 6 februari. Teamen arbetar nu med att behandla patienter som kommit in till de sjukhus vi sedan tidigare arbetar vid. De har även börjat distribuera medicinska akutkit.⁣ För det senaste om våra insatser följ gärna Läkare Utan Gränser på Twitter och andra sociala medier. 

Vårt arbete i Syrien

Civila områden har rutinmässigt bombats och tillgången till sjukvård är fortfarande extremt dålig på många platser. Vi arbetar på de platser i Syrien där vi har möjlighet, men osäkerheten och åtkomstbegränsningar - den syriska regeringen har inte beviljat Läkare Utan Gränsers tillstånd att verka i hela landet - begränsar vår verksamhet kraftigt. Detta gör det svårt för oss att ge det humanitära stödet som människor behöver.

I de områden där vi har tillstånd att arbeta driver eller stöttar vi sjukhus och vårdcentraler och tillhandahåller vård i flyktingläger. I områden där ingen internationell närvaro är möjlig stöttar vi på distans. Det handlar om donationer av läkemedel, medicinsk utrustning och hjälpmedel men också distansutbildning av medicinsk personal, teknisk medicinsk rådgivning och ekonomiskt stöd för att täcka vårdinrättningars driftskostnader.