
Under 2019 fortsatte stridigheterna i Syrien. Det drabbade både civila och landets infrastruktur, bland annat sjukvården. Tusentals människor dödades eller skadades och ännu fler tvingades lämna sina hem.

Läkare Utan Gränser fortsatte att verka i Syrien under 2019, men vi var tvungna att begränsa våra insatser på grund av det osäkra läget. I de områden som vi fick tillgång till kunde våra team stötta sjukhus och vårdcentraler och även flyktingläger. I områden där vi inte hade möjlighet att verka på plats fortsatte vi att ge stöd på distans med läkemedel, medicinsk utrustning och nödartiklar. Vi utbildade också medicinsk personal och gav ekonomiskt stöd för att täcka löpande kostnader.
Nordvästra Syrien
Hundratusentals flyktingar flydde under 2019 till nordvästra Syrien efter den offensiv som regeringsstyrkor riktat mot Idlib, oppositionens dittills starkaste fäste. Offensiven skedde tillsammans med allierade, framför allt Ryssland, i slutet av april. I flera av de överfulla flyktinglägren fanns varken tillgång till rent vatten eller vård.
Skolor, sjukhus, mataffärer och flyktingläger förstördes också under offensiven. Vid ett flertal tillfällen, framför allt i augusti och från slutet av oktober, tog de sjukhus som vi stöttade emot en stor mängd patienter. Några av dessa sjukhus skadades efter bombanfall medan andra sjukhus tvingades dra ner på verksamheten – eller stänga helt – på grund av det osäkra läget.
I Idlib och Aleppo stöttade vi flera sjukhus och vårdcentraler med såväl allmän- som specialistvård. Vi gav både öppenvård och hade avdelningar för att skriva in patienter. Vi bidrog även med akutavdelningar, operationssalar och mödravård i samarbete med lokala aktörer. Vi har ett samarbete med tre sjukhus dit patienter kan remitteras och där vi utvecklar strategier, skänker läkemedel och annat medicinskt material och dessutom står för driftskostnader.
I Atmeh driver vi en specialistavdelning för patienter med brännskador, som innefattar kirurgi, sjukgymnastik och psykologstöd. I särskilt allvarliga och komplicerade fall skickades patienten vidare i ambulans till Turkiet. Vi har också fortsatt att stötta avdelningar på Al-Salama sjukhuset i Azaz, ett område som alltfler flyktingar sökt sig till.
Dessutom stöttade vi flera vaccinationsprogram, hade vaccinationskampanjer i och i närheten av flyktingläger. Vi hjälpte också till med livräddande insatser för närmare 100 patienter i Idlib och som genomgått njurtransplantation.
Som svar på det stora antalet flyktingar i Idlib utökade vi aktiviteterna i lägren. Vi delade ut allt mer av hygienartiklar och madrasser, förbättrade tillgången till rent vatten och donerade medicinskt material för akuta fall. Då den militära offensiven tilltog utökade vi våra insatser med mobila kliniker som vi hade i flyktinglägren. Med dessa kunde vi ge allmän sjukvård, mödrahälsovård och behandling av icke smittsamma sjukdomar.