Hoppa till huvudinnehåll

Moçambique: kolera och förstörelse efter andra cyklon

Publicerad 5 maj 2019
Foto: Läkare Utan Gränser
En skola som har förstörts av cyklonen Kenneth på ön Matemo, Moçambique.

Fem veckor efter cyklonen Idai som orsakade förödelse i Beira med omnejd slog den tropiska stormen Kenneth till mot Moçambique. Denna gång i provinsen Cabo Delgado i den norra delen av landet. 

Liksom Idai har Kenneth orsakat omfattande skador i städer och byar som låg i dess väg. Regnet fortsätter och stora områden är översvämmade.

- ­Jag har förlorat nästan allt. Jag måste bygga upp mitt hus som förstördes av det kraftiga regnet och jag vet inte var jag ska börja. Nu bor jag med min familj. Vi är många i samma hus och det är väldigt trångt, säger Carlitos Limia från staden Pemba.

Läkare Utan Gränser hade en akutinsats igång efter Idai och har flyttat team till Cabo Delgado för att starta upp insatser på flera platser i provinsen. Översvämningar, förstörda broar och vägar gör vissa områden svåra att nå.

Den 2 maj deklarerades ett kolerautbrott i Pemba och Mecufi. Hittills har 25 fall rapporterats därifrån. Läkare Utan Gränser stöttar hälsoministeriet med tält och vatten- och sanitetsutrustning till ett koleracenter i Pemba och förbereder support till koleraresponsen i Mecufi. En vaccinationskampanj planeras nu av myndigheterna.

- Vi kommer förse tält och medicinsk utrustning för att bygga tillfälliga koleracenter med 10 till 15 bäddar var, förklarar Danielle Borges, koordinator i Pemba.

- Vi har två huvudsakliga mål nu: att rädda allvarligt sjuka patienters liv och att begränsa utbrottet. Vi måste isolera och behandla sjuka personer så att de tillfrisknar och inte smittar andra. Vi måste se till att människor inte använder smutsigt vatten och blir sjuka.

I staden Macomia, norr om Pemba, är hälsocentret delvis förstört och ur funktion. Våra team har startat en tältmottagning utan för centret för att erbjuda befolkningen sjukvård, inklusive mödra- och barnsjukvård.

- Konsekvenserna av två cykloner på kort tid är förödande för Moçambique, säger Danielle Borges.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare