Hoppa till huvudinnehåll

Möt verkligheten - en positiv fotoutställning

Publicerad 17 februari 2017
Foto: fotograferna Christian och Carl-Johan Brandt
Från utställningen "Möt verkligheten". Bilden är beskuren.

Under en begränsad period visas fotograferna Christian och Carl-Johan Brandts bilder i Stockholm. Utställningen är en hyllning till livet – men också ett minne till alla de som förlorade kampen mot hiv.

2011 startade Läkare Utan Gränser projektet ”Bending the Curves” (ungefär bryta trenden) i KwaZulu-Natalprovinsen i Sydafrika. Projektet går ut på att arbeta på bred front och pröva flera innovativa metoder för prevention, och att samtidigt öka tillgången till testning och behandling. Syftet är inte bara att få människor att överleva och få en chans till normala liv, utan också att ha en inverkan på själva epidemin.

2015 besökte fotograferna Christian och Carl-Johan Brandt Läkare Utan Gränsers projekt i Eshowe, KwaZulu-Natal, och i Khayelitsha, Kapstaden, för att ta bilder till fotoboken ”Face The Reality”. Nu kommer ett urval av deras bilder visas i en fotoutställning på hotellet Miss Clara, i Stockholm. Utställningen är en hyllning till livet – men också ett minne till alla de som förlorade kampen mot hiv.

Att bli smittad med hiv var länge likställt med en dödsdom. För ett par decennier sedan överlevde de som blivit infekterade mellan några månader och upp till tio år. Idag finns det mediciner som innebär att man kan leva ett långt och fullgott liv. Ändå dör miljontals människor fortfarande i aids för att de inte har tillgång till eller råd att köpa de mediciner de behöver. Och fortfarande råder det brist på kunskap om hiv vilket gör att många som lever med sjukdomen möts av rädsla, hat och förakt av sin omgivning. Många som lever med hiv bär därför på känslor av skuld, skam och ensamhet.

Utställningen är öppen för alla och pågår 20 februari – 5 mars på hotell Miss Clara, Sveavägen 48, Stockholm.

Stort tack till Svenska Postkodlotteriet som har bidragit till projektet ”Bending the Curves” med nio miljoner kronor och även gjort denna utställning möjlig. Tack också till Miss Clara för att de visar utställningen i sina lokaler.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare