Hoppa till huvudinnehåll

Nigeria: Vi tvingas lämna Rann efter attack

Publicerad 2 mars 2018
Foto: Benoit Finck/Läkare Utan Gränser
I Borno, nordöstra Nigeria, arbetar vi bland annat med att hjälpa undernärda barn.

Efter torsdagens våldsamma attack i den nigerianska staden Rann avslutar vi tills vidare vår verksamhet på plats. 

Det är fortfarande oklart hur många som dödades och skadades under attacken. Läkare Utan Gränsers team vårdade nio skadade innan organisationen avslutade sitt arbete.

Vi har som säkerhetsåtgärd evakuerat 22 medarbetare, både lokalt anställda och internationell personal. De runt 40 000 invånarna i Rann har i princip varit beroende av vår verksamhet för sjukvård.

– Det är ett mycket smärtsamt beslut att lämna våra patienter. Bland dem fanns till exempel 60 barn som behandlades på vår undernäringsklinik, säger Kerri Ann Kelly, vår akutsamordnare i Nigeria.

– Vi följer utvecklingen och kommer att återuppta vårt arbete så snart som säkerhetsläget tillåter det. Människor här i delstaten Borno måste betala ett högt pris för konflikten. Våldet har blivit till en dödlig fälla, människor är helt beroende av humanitär hjälp för att överleva. Men den hjälpen har nu minskat drastiskt efter den senaste attacken, säger Kerri Ann Kelly.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare