Hoppa till huvudinnehåll
Publicerad 6 december 2022 11:00

Nordvästra Nigeria: ”Barn dör på väg till våra kliniker”

De senaste månaderna har varit svåra för människorna i nordvästra Nigeria. Läkare Utan Gränsers team har tagit emot ett stort antal undernärda barn på de vårdinrättningar där vi arbetar tillsammans med sjukvårdsmyndigheterna.

Safaratu Tambaya, som arbetar på Läkare Utan Gränsers undernäringsklinik på Maiyama-sjukhuset i Kebbi, Nigeria, häller upp näringsberikad mjölk som används för att behandla undernäring. Foto: KC NWAKALOR
Foto: Läkare utan gränser
Safaratu Tambaya, som arbetar på Läkare Utan Gränsers undernäringsklinik på Maiyama-sjukhuset i Kebbi, Nigeria, häller upp näringsberikad mjölk som används för att behandla undernäring. Foto: KC NWAKALOR

Simba Tirima, läkare och representant för Läkare Utan Gränser i Nigeria:

”Vi ser barn dö på väg till våra kliniker. Vi ser barn som är så allvarligt sjuka att vi inte kan rädda dem. Den alarmerande hälso- och undernäringskrisen i nordvästra Nigeria har utlösts av det eskalerande våldet som tvingat människor på flykt. Samtidigt är livsmedelspriserna skyhöga och det råder flera epidemier av olika sjukdomar. Även klimatförändringarna har förvärrat situationen.

Bara i år har våra team vårdat fler än 140 000 barn för akut undernäring i delstaterna Zamfara, Katsina, Sokoto, Kebbi och Kano. I Zamfara har vi tagit emot 39 procent fler barn med allvarlig akut undernäring på våra mobila undernäringskliniker jämfört med förra året. Även i Katsina har siffrorna skjutit i höjden. Där har nästan 80 000 barn vårdats för allvarlig akut undernäring, varav 12 700 behövde läggas in för vård.

Krisens omfattning kräver en nationell och internationell mobilisering för att ge rätt humanitärt stöd. Vi uppmanar andra organisationer att stötta myndigheterna för att möta de mest akuta behoven i de drabbade områdena. Den övergripande humanitära responsen i Nigeria, som leds av FN, har länge försummat nordvästra Nigeria. I stället fokuseras arbetet på den svåra situationen i nordöstra delen av landet. Att säkerställa större tillgång till livräddande vård för de tusentals människor i akut behov är avgörande om vi ska undvika att 2023 blir ännu ett förödande år för barnen i nordvästra Nigeria.”

LYSSNA på vår podcast ”Uppdrag: Rädda liv” där Simba Tirima berättar mer om situationen i nordvästra Nigeria. Medverkar gör även Mia Hejdenberg, sjuksköterska och medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränsers kontor i Stockholm.

Avsnitt 28: Var går gränsen? Om undernäring och svält

- Tyvärr är situationen han beskriver inte unik, säger Mia Hejdenberg i podden efter att ha lyssnat på Simba Tirima. De här typerna av historier hör ju vi just nu komma, inte bara från Nigeria, utan från så många andra ställen i världen. Det är så typiska situationer han beskriver. Lyssnar man på hans berättelser så får man en inblick i hur det kan vara i en zon där det råder ordentlig undernäring och hungersnöd.

Läkare Utan Gränsers podd ”Uppdrag: Rädda liv” finns på Soundcloud, Spotify, iTunes, Acast och TuneIn.