Hoppa till huvudinnehåll

Ny sök- och räddningsinsats på Medelhavet

Publicerad 6 augusti 2020
Räddningsfartyget Sea-Watch 4 i hamnen i spanska Burriana.
Foto: Foto: Hannah Wallace Bowman/Läkare Utan Gränser

I samarbete med hjälporganisationen Sea-Watch inleder vi ett samarbete för att starta en ny sök- och räddningsinsats på centrala Medelhavet. Fartyget Sea-Watch 4 beräknas lämna hamnen i Spanien senare i augusti.

Läkare Utan Gränser kommer att ansvara för att de människor som räddas på havet får akut sjukvård. Vårt medicinska team ombord kommer att bestå av fyra personer, bland annat en läkare och en barnmorska. Den övriga besättningen utgörs av 21 personer från Sea-Watch.

EU hindrar räddningsinsatser

Antalet personer som försökt lämna Libyen via Medelhavet har fyrdubblats under det första kvartalet 2020 jämfört med året innan, enligt Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Under juni månad rapporterades minst 101 personer som döda eller saknade, enligt Missing Migrants. Utan hänsyn till detta försöker EU sätta stopp för sök- och räddningsinsatser på Medelhavet med hänvisning till den pågående covid-19-pandemin.

– Ingen ska behöva drunkna på Medelhavet. Ingen ska behöva utstå tortyr och lidande. Som medicinsk humanitär organisation har vi på Läkare Utan Gränser självklart sett vilka utmaningar som den pågående pandemin innebär. Men samtidigt är det tydligt att flera av EU:s medlemsländer bara använder covid-19 som skenargument för att driva igenom sin hänsynslösa migrationspolitik, säger Oliver Behn, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser.

Tre sköts ihjäl i Libyen

Samtidigt som människor drunknar på havet drabbas flyktingar, migranter och asylsökande i Libyen fortfarande av våld och tortyr. Libyen har kategoriserats som en ickesäker plats för dessa människor, inte bara av FN och den Internationella Organisationen för Migration (IOM) utan även av EU-kommissionen. Förra veckan sköts tre människor ihjäl och två skadades efter att de försökt fly över Medelhavet men tvingats tillbaka av den libyska kustbevakningen. I år har uppskattningsvis 5600 personer stoppats genom insatser av den libyska kustbevakningen som får ekonomiskt stöd av EU.

Under de senaste fem månaderna har Italien och Malta allt för ofta vägrat bistå de som riskerar livet till havs. De båda länderna har dessutom stängt sina hamnar för hjälporganisationernas sök- och räddningsfartyg med undsatta människor ombord. Det saknas idag en koordinering av räddningsinsatserna på centrala Medelhavet vilket leder till att människor i sjönöd lämnas i timmar, dagar och till och med veckor utan hjälp.