Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Sjuksköterskan Jon om diabetes i krig

Publicerad 24 juli 2018
Sjuksköterskan Jon Gunnarsson pratar med Catinka Agneskog om hur man motiverar krigsflyktingar att äta sundare och sluta röka.
Foto: Läkare Utan Gränser

Sjuksköterskan Jon Gunnarsson åkte till Jordanien för att starta en klinik för krigets glömda offer: syriska flyktingar med kroniska sjukdomar. Men det krävs mycket mer än mediciner för att hjälpa dem. I podden berättar Jon hur han utbildade hälsocoacher.

Jon har varit på flera uppdrag då han inte varit hemma på flera månader. Då kan det vara utmanande att upprätthålla en relation med sin partner, då energin inte räckte till under Skypesamtalen om kvällarna.

– För mig är det svårt att vara emotionellt tillgänglig för någon annan när all ens tid och emotionella kapacitet går åt till att försöka räcka till för andra. Då kände jag inte att jag kunde vara närvarande på det sätt hon behövde, så för henne var det ganska svårt, säger Jon Gunnarsson.

vår poddserie på svenska

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Alexander Uggla som jobbar på kontoret i Stockholm.

Hur förhandlar man med gerillaledare? Hur hanterar man sina känslor då ett barn dör framför ens ögon? Hur håller man humöret uppe efter dramatiska räddningsinsatser ute till havs? Hur håller man liv i sin relation hemma? Och varför är ost så viktig i humanitära insatser? 

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva