Hoppa till huvudinnehåll
I soluppgången syns ett tältläger med vita tält som står tajt tillsammans. I bakgrunden syns vattnet som har översvämmat stora delar av Pakistan.
Publicerad 21 december 2022

Regn, översvämningar och nu vinter

Foto: Asim Hafeez
När översvämningarna var som allvarligast i september beräknades en tredjedel av Pakistan stå under vatten.

Det har gått tre månader sedan regnet och översvämningarna skapade omfattande förstörelse i Pakistan och miljontals blev utan hem. Nu väntar nästa utmaning – vintern.  

Under de senaste veckorna har vattnet börjat att sjunka undan och människor har börjat återvända hem. Men väl hemma möts de ofta av förstörda hus och översvämmade åkrar. Samtidigt är många kvar i tältläger och andra tillfälliga skydd.

‒ Våra team möter ofta personer som bor i tält med begränsad tillgång till sjukvård. När vintern kommer blir de än mer sårbara och har ingenstans att vägen, säger Edward Taylor, som koordinerar Läkare Utan Gränsers akutinsatser i östra Balochistan och norra Sindh i Pakistan.

Två kvinnor sitter vid ett bord fullt med mediciner och en man står bredvid.
Foto: Zahra Shoukat
När Läkare Utan Gränser testade patienter för malaria under oktober och november kom över 50 procent av svaren tillbaka positiva.

‒ I många av de områden där vi arbetar har vattnet inte sjunkit tillbaka och behoven är fortsatt stora. Vi är fortfarande kvar i akutfasen.

Svårtillgänglig sjukvård och brist på rent vatten

I östra Balochistan och norra Sindh testade vi i oktober och november över 38 000 personer för malaria. Över 20 000 var positiva. Det höga antalet fall är särskilt oroande med tanke på att vintern är en årstid då antalet malariafall brukar sjunka.

Vi ser även oroväckande siffror när det kommer till undernäring. I samband med skyfallen förstördes stora delar av skörden och många djur dog. Mycket av den mark som översvämmades bedöms inte kunna användas för nästa års sådd.

‒ Från september till november diagnostiserade vi över 21 000 barn med undernäring, säger Juniper Gordon, akutsamordnare.

Ett stort antal kvinnor och barn står i kö utanför Läkare Utan Gränsers mobila klinik i Pakistan.
Foto: Zahra Shoukat
På en av Läkare Utan Gränsers mobila kliniker i östra Balochistan möter våra team i genomsnitt över 900 patienter per dag.

Översvämningarna orsakade även stora skador på landets vatteninfrastruktur. Många vattenkällor är antingen förstörda eller kontaminerade vilket gör det svårt för människor att få tag i rent vatten.

‒ Vi har bott längs vägen i över två månader. Byarna här omkring är fortfarande översvämmade, berättar Umer, som egentligen heter något annat, bosatt i mellersta Pakistan.

‒ Det kommer dröja flera månader innan marken torkar upp och vi kan återvända hem. Ända sedan översvämningarna har vi varit tvungna att använda smutsigt vatten för att dricka och laga mat.

Stora behov i regionen

Människor vill inte återvända till sina byar då de är rädda att översvämningarna ska komma tillbaka nästa år, istället är de kvar i stora tältläger.

En stor grupp män står i kö och väntar på att hämta Läkare Utan Gränsers nödpaket.
Foto: Zahra Shoukat
Förutom att ge sjukvård arbetar Läkare Utan Gränsers team även med att dela ut myggnät, hygienartiklar och matlagningsredskap.

‒ Många vägar är förstörda så det är svårt att nå fram. Ett stort behov som vi ser är att människor inte kan söka sjukvård vid behov, särskilt gravida kvinnor, berättar Katrin Kisswani, som koordinerar Läkare Utan Gränsers akutinsatser i södra Sindh.

Läkare Utan Gränsers arbete i Pakistan till följd av översvämningarna

Vårt arbete är koncentrerat till regionerna Balochistan, Sindh och Khyber Pakhtunkhwa där vi bland annat:

  • behandlar patienter med malaria, diarré, undernäring och infektioner
  • delar ut paket med bland annat hygienartiklar, matlagningsredskap och myggnät
  • stödjer den lokala sjukvården inom bland annat förlossning- och barnavården
  • genomför insatser för att reparera vatteninfrastrukturen
En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare