Hoppa till huvudinnehåll
förstörda byggnader i Derna i Libyen efter stora översvämningar
Publicerad 17 september 2023

Katastrofala översvämningar i Libyen

Foto: Läkare Utan Gränser
En gata i staden Darnah, Libyen. Staden har delats i två delar av vattenmassorna från kollapsade dammar.

Minst 5 000 människor har dött och många tusen saknas fortfarande i Libyen efter de omfattande översvämningarna. Ytterligare 30 000 människor uppskattas ha tvingats lämna sina hem.

I den östliga staden Darnah, där regnet fick två dammar att kollapsa, har hela stadsdelar svepts bort och lämnat efter sig omfattande död och förstörelse.

Vad gör Läkare Utan Gränser?

  • Läkare Utan Gränser driver för närvarande inga projekt i de områden i Libyen som drabbats av översvämningarna. Men vi har nu skickat ett akutteam till Darnah och skickat viktiga medicinska förnödenheter.
     
  • Det första akutteamet - som består av medicinsk och logistisk personal - anlände till Darnah torsdagen den 14 september för att börja bedöma de humanitära och medicinska behoven. Förhållandena är svåra och staden har delats i två delar av vattenmassorna. Sjukhus och vårdcentraler har skadats och deras lager har förstörts av vattenmassorna.
     
  • Vi står i nära kontakt med libyska Röda halvmånen och donerar brådskande förnödenheter för att hjälpa till att vårda de skadade. Det handlar bland annat om 450 sjukvårdskit som består av viktiga förnödenheter som sårförband, desinfektionsmedel, antibiotika, handskar och munskydd. Vi har också levererat 400 liksäckar till det stora antalet avlidna.
     
  • Vi ser ett stort behov av psykologiskt stöd för de drabbade och det är något som vi kommer prioritera i en kommande insats. Det kommer också behövas stöd till den lokala sjukvården för behandling av kroniska sjukdomar.

 

Libyen är splittrat av konflikt och strider pågår i flera delar av landet. Läs mer om Läkare Utan Gränsers reguljära projekt i Libyen.

lådor med medicinska förnödenheter lastas på ett flygplan
Medicinska förnödenheter på väg till Darnah i östra Libyen.
två män med vita västar tittar ut över raserade hus och gator i Derna

Hur kan du hjälpa i Libyen?

Just nu är våra team i Darnah för att stötta de som drabbats av översvämningarna. Detta är bara möjligt tack vare donationer från människor som du. Genom att ge till vårt allmänna arbete idag hjälper du oss att rycka ut i akuta kriser världen över.
Donera nu