Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Sannolikt att patienter utsatts för kemiska substanser

Publicerad 5 april 2017
Skadade som drabbats av en klorgasattack tas om hand på ett sjukhus i Idlib-provinsen i Syrien. Bilden är från en tidigare attack.
Foto: Läkare Utan Gränser

Patienter som skadades i gårdagens attack i Idlib-provinsen uppvisar symptom som överensstämmer med exponering för nervgifter. Det konstaterar våra medicinska team som finns på plats i staden Khan Sheikhoun. 

Ett antal patienter på intensivvårdsavdelningen på Bab al Hawa-sjukhuset i syriska Idlib-provinsen uppvisar symptom som överensstämmer med symptom på exponering för nervgifter, till exempel sarin.

Detta bekräftas av ett medicinskt team från Läkare Utan Gränser som bistått personalen på sjukhuset i staden Khan Sheikhoun, tio mil från den turkiska gränsen. Åtta patienter uppvisade symptom som tyder på att de exponerats för kemiska substanser som saringas eller liknande, däribland sammandragna pupiller, muskelspasmer och ofrivillig tarmtömning.

Våra team bistod med läkemedel och motgift till patienterna och med skyddskläder för den medicinska personalen.

Teamen lyckades även besöka andra sjukhus där offer för attacken vårdades. De har bland annat rapporterat att de drabbade individerna luktar blekmedel vilket är ett tecken på att de kan ha utsatts för klorgas.

Sammantaget visar dessa rapporter från Läkare Utan Gränsers medarbetare att det är högst sannolikt att de drabbade vid attacken i Khan Sheikhoun den 4 april exponerats för minst två kemiska substanser.

Läkare Utan Gränser driver fyra sjukvårdsinrättningar i norra Syrien och ger stöd till ytterligare drygt 150 vårdinrättningar över hela landet.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva