Hoppa till huvudinnehåll

Sannolikt att patienter utsatts för kemiska substanser

Publicerad 5 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade som drabbats av en klorgasattack tas om hand på ett sjukhus i Idlib-provinsen i Syrien. Bilden är från en tidigare attack.

Skadade som drabbats av en klorgasattack tas om hand på ett sjukhus i Idlib-provinsen i Syrien. Bilden är från en tidigare attack.

Patienter som skadades i gårdagens attack i Idlib-provinsen uppvisar symptom som överensstämmer med exponering för nervgifter. Det konstaterar våra medicinska team som finns på plats i staden Khan Sheikhoun. 

Ett antal patienter på intensivvårdsavdelningen på Bab al Hawa-sjukhuset i syriska Idlib-provinsen uppvisar symptom som överensstämmer med symptom på exponering för nervgifter, till exempel sarin.

Detta bekräftas av ett medicinskt team från Läkare Utan Gränser som bistått personalen på sjukhuset i staden Khan Sheikhoun, tio mil från den turkiska gränsen. Åtta patienter uppvisade symptom som tyder på att de exponerats för kemiska substanser som saringas eller liknande, däribland sammandragna pupiller, muskelspasmer och ofrivillig tarmtömning.

Våra team bistod med läkemedel och motgift till patienterna och med skyddskläder för den medicinska personalen.

Teamen lyckades även besöka andra sjukhus där offer för attacken vårdades. De har bland annat rapporterat att de drabbade individerna luktar blekmedel vilket är ett tecken på att de kan ha utsatts för klorgas.

Sammantaget visar dessa rapporter från Läkare Utan Gränsers medarbetare att det är högst sannolikt att de drabbade vid attacken i Khan Sheikhoun den 4 april exponerats för minst två kemiska substanser.

Läkare Utan Gränser driver fyra sjukvårdsinrättningar i norra Syrien och ger stöd till ytterligare drygt 150 vårdinrättningar över hela landet.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.
Syrien

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar.