Hoppa till huvudinnehåll

Sannolikt att patienter utsatts för kemiska substanser

Publicerad 5 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Skadade som drabbats av en klorgasattack tas om hand på ett sjukhus i Idlib-provinsen i Syrien. Bilden är från en tidigare attack.

Skadade som drabbats av en klorgasattack tas om hand på ett sjukhus i Idlib-provinsen i Syrien. Bilden är från en tidigare attack.

Patienter som skadades i gårdagens attack i Idlib-provinsen uppvisar symptom som överensstämmer med exponering för nervgifter. Det konstaterar våra medicinska team som finns på plats i staden Khan Sheikhoun. 

Ett antal patienter på intensivvårdsavdelningen på Bab al Hawa-sjukhuset i syriska Idlib-provinsen uppvisar symptom som överensstämmer med symptom på exponering för nervgifter, till exempel sarin.

Detta bekräftas av ett medicinskt team från Läkare Utan Gränser som bistått personalen på sjukhuset i staden Khan Sheikhoun, tio mil från den turkiska gränsen. Åtta patienter uppvisade symptom som tyder på att de exponerats för kemiska substanser som saringas eller liknande, däribland sammandragna pupiller, muskelspasmer och ofrivillig tarmtömning.

Våra team bistod med läkemedel och motgift till patienterna och med skyddskläder för den medicinska personalen.

Teamen lyckades även besöka andra sjukhus där offer för attacken vårdades. De har bland annat rapporterat att de drabbade individerna luktar blekmedel vilket är ett tecken på att de kan ha utsatts för klorgas.

Sammantaget visar dessa rapporter från Läkare Utan Gränsers medarbetare att det är högst sannolikt att de drabbade vid attacken i Khan Sheikhoun den 4 april exponerats för minst två kemiska substanser.

Läkare Utan Gränser driver fyra sjukvårdsinrättningar i norra Syrien och ger stöd till ytterligare drygt 150 vårdinrättningar över hela landet.

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.