Hoppa till huvudinnehåll
Mamma pussar sitt barn på kinden.
Publicerad 23 september 2022

Siffrorna var omöjliga…

Foto: Cecilia Rivero/Läkare Utan Gränser
Maribel Camargo Paco är en av de nyblivna mödrar som fått vård på en av projektets kliniker, Franz Tamayo-centret i Bolivia: ”Jag har haft en normal förlossning tack vare Läkare Utan Gränser”, säger hon.

Vi tror starkt på att vi alltid kan göra våra insatser bättre. Därför utvärderar vi våra projekt. Här får du följa Ramiro Llanque och Stanley Blanco, två utvärderare i Bolivia, som får processer och siffror att väcka känslor.

Hur kan siffrorna visa mer än 100 procent? Det är ju omöjligt.

Men efter ett tag förstår vi. Kvinnor från andra områden hade hört ryktet om ”kliniken som ger så bra vård” och precis som ryktet hade de färdats lång väg för att ta sig hit. Det är därför antalet födslar är betydligt fler än antalet förväntade födslar i området – siffrorna stämmer trots allt!

Vi befinner oss på 4000 meters höjd och är mitt inne i utvärderingsprocessen av Läkare Utan Gränsers projekt för sexuell och reproduktiv hälsa i El Alto, Bolivia. Det är redan många resultat som förvånar och intresserar oss utvärderare – kanske lite extra eftersom vi båda kommer från Bolivia.

"Men sjukhuset vägrade ta emot henne då de krävde att hon kunde visa upp ett negativt covidtest."

Tidigt i processen förstod vi hur viktiga projektets två kliniker varit. I en intervju berättade en nyförlöst kvinna för oss om hur Läkare Utan Gränser räddat hennes liv:

Värkarna började tidigt på morgonen i ett El Alto som befann sig i lockdown på grund av coronapandemin. Kvinnan och hennes man tog sig så snabbt de kunde till närmsta sjukhus. Hon hade redan väldigt ont. Men sjukhuset vägrade ta emot henne då de krävde att hon kunde visa upp ett negativt covidtest. Det kunde hon inte. På nästa sjukhus hände samma sak. Efter nästan en hel dags förtvivlat letande efter vård tog sig kvinnan till en av Läkare Utan Gränsers kliniker. Gråtande berättade kvinnan hur tacksam och lättad hon blivit när hon utan covidtest togs emot på kliniken. ”Utan Läkare Utan Gränsers sjuksköterskor hade jag dött” sa hon till mig.

10-tal kvinnor sitter i ett väntrum
Foto: Cecilia Rivero/Läkare Utan Gränser
Kvinnor väntar på att få vård på San Roque-kliniken.

Intervjuer med patienter som den nyförlösta kvinnan var en betydelsefull del av utvärderingen. Genom dem framgick det att Läkare Utan Gränser erbjudit vård av hög kvalitet och tagit hänsyn till kulturella faktorer. I El Alto tillhör 80 procent av befolkningen ursprungsfolket aymara som har många egna traditioner – bland annat kring hur en födsel ska gå till – och ett eget språk. Läkare Utan Gränser såg till att ha personal som pratade det lokala språket. Kvinnor vi intervjuade berättade att de hade blivit behandlade med respekt och att de hade fått vara med och bestämma under sin förlossning.

"Detta tyder på att projektet bidragit till minskad mödradödlighet i El Alto!"

Vi blickar ut över de snötäckta bergen medan vi analyserar våra resultat. Vi gläds åt det vi ser, både i horisonten och på datorskärmen. Det framgår att antalet kvinnor som fött barn på en av klinikerna i stället för hemma sexdubblats på bara ett år. Detta tyder på att projektet bidragit till minskad mödradödlighet i El Alto!

Det är fantastiskt hur ett projekt som startats upp så snabbt gått så bra och gjort sådan skillnad. Det är vår personliga åsikt, inget vi skriver i rapporten, såklart.

I rapporten skriver vi bland annat ett avsnitt om vilka lärdomar Läkare Utan Gränser kan dra av detta projekt. Där betonar vi den höga kvalitén på vården som något som bör tas vidare till framtida insatser, likaså den kulturella förståelsen. Vi skriver också om det som inte gick perfekt, till exempel att mer bakgrundsforskning borde ha gjorts inför projektets start.  

Visst låter det bra att utvärderingen kunde hjälpa Läkare Utan Gränser bli bättre? Men det var faktiskt inte det enda den bidrog till.

Under utvärderingsprocessen inkluderade vi både lokala hälsoarbetare och högt uppsatta personer i samhället som fick ta del av resultaten och den kunskap som utvärderingen förmedlade. Vi själva – som inte bara är utvärderare utan också har medicinsk bakgrund och jobbar för en medicinsk organisation här i Bolivia – lärde oss också väldigt mycket av att göra utvärderingen.

Det är helt enkelt fantastiskt med siffror!

Saludos,

Ramiro Llanque och Stanley Blanco

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare