Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhusattacker fortsätter trots fredsförhandlingar

Publicerad 3 april 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I Aleppo, Syrien, förstördes flera av de sjukhuset vi stödjer i bombanfall förra året.

I Aleppo, Syrien, förstördes flera av de sjukhuset vi stödjer i bombanfall förra året.

Trots att det bryter mot internationell humanitär rätt fortsätter bombningarna av sjukhus i Syrien. Ett sjukhus som vi stöttar i Hama-provinsen, norra Syrien, utsattes den 25:e mars för ett luftangrepp. Enligt information från sjukhuspersonalen kan kemiska vapen ha använts i attacken.

Direkt efter attacken rapporterade patienter och personal att de led av svåra andningsproblem och brännande slemhinnor, symptom överensstämmande med attacker där kemikalier har använts. Två personer dog i attacken, en var doktor Darwish, Latamneh-sjukhusets ortopediska kirurg. 13 personer skickades vidare till andra inrättningar för behandling.

– Trots att det bryter mot internationell humanitär rätt fortsätter bombningarna av sjukhus i Syrien. Hälsovårdssystemet drabbas hårt av de återkommande attackerna, säger Massimiliano Rebaudengo, landansvarig för våra insatser i norra Syrien.

– Efter förlusten av doktor Darwish finns nu två ortopediska kirurger kvar att tjäna en befolkning på omkring 120 000 människor.

Trots de nya omgångarna av fredsförhandlingar som inleddes i januari har stridigheterna ökat på flera håll. I Hama-distriktet har 40 000 människor nyligen flytt sina hem på grund av striderna.

Under det senaste året har vi tagit emot rapporter om åtminstone 71 attacker på 32 olika hälsovårdsinrättningar organisationen stöttar i Syrien. Senaste den 22 februari träffades en inrättning i Idlib-distriktet av raketer som dödade sex personer och skadade 33.

Läkare Utan Gränser driver fyra egna hälsovårdsinrättningar i norra Syrien och ger stöd till över 150 inrättningar runtom i landet. 

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.