Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhusattacker fortsätter trots fredsförhandlingar

Publicerad 3 april 2017
Foto: Al-Daqaq Hospital
I Aleppo, Syrien, förstördes flera av de sjukhuset vi stödjer i bombanfall förra året.

Trots att det bryter mot internationell humanitär rätt fortsätter bombningarna av sjukhus i Syrien. Ett sjukhus som vi stöttar i Hama-provinsen, norra Syrien, utsattes den 25:e mars för ett luftangrepp. Enligt information från sjukhuspersonalen kan kemiska vapen ha använts i attacken.

Direkt efter attacken rapporterade patienter och personal att de led av svåra andningsproblem och brännande slemhinnor, symptom överensstämmande med attacker där kemikalier har använts. Två personer dog i attacken, en var doktor Darwish, Latamneh-sjukhusets ortopediska kirurg. 13 personer skickades vidare till andra inrättningar för behandling.

– Trots att det bryter mot internationell humanitär rätt fortsätter bombningarna av sjukhus i Syrien. Hälsovårdssystemet drabbas hårt av de återkommande attackerna, säger Massimiliano Rebaudengo, landansvarig för våra insatser i norra Syrien.

– Efter förlusten av doktor Darwish finns nu två ortopediska kirurger kvar att tjäna en befolkning på omkring 120 000 människor.

Trots de nya omgångarna av fredsförhandlingar som inleddes i januari har stridigheterna ökat på flera håll. I Hama-distriktet har 40 000 människor nyligen flytt sina hem på grund av striderna.

Under det senaste året har vi tagit emot rapporter om åtminstone 71 attacker på 32 olika hälsovårdsinrättningar organisationen stöttar i Syrien. Senaste den 22 februari träffades en inrättning i Idlib-distriktet av raketer som dödade sex personer och skadade 33.

Läkare Utan Gränser driver fyra egna hälsovårdsinrättningar i norra Syrien och ger stöd till över 150 inrättningar runtom i landet.