Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvården under attack i Tigray

Publicerad 15 mars 2021
Oreda inne på Sebeya vårdcentral, östra Tigray, Etiopien.
Foto: Läkare Utan Gränser
Sebeya vårdcentral, östra Tigray, Etiopien.

Vårdinrättningar i Tigray plundras, vandaliseras och förstörs i avsiktliga, utbredda attacker mot sjukvården, uppger vår personal på plats i den etiopiska regionen.

Av de 106 vårdinrättningar i Tigray som Läkare Utan Gränsers team besökte mellan mitten av december och början av mars hade närmare 70 procent plundrats, över 30 procent hade förstörts och enbart 13 procent kunde bedriva verksamheten som vanligt.

Även om en del plundringar kan ha skett spontant så tyder det mesta på att de flesta attacker genomförts med målet att sätta vårdinrättningarna ur funktion. På många vårdcentraler, som Debre Abay och May Kuhli i nordvästra Tigray, har medicinsk utrustning förstörts, dörrar och fönster har slagits sönder och patientjournaler har spridits över golven.

På Adwa-sjukhuset i centrala Tigray har medicinsk utrustning, bland annat sådan som används vid ultraljud, avsiktligt förstörts. Vårdinrättningen i Semema plundrades först två gånger av soldater som därefter tände eld på byggnaden, och vårdcentralen i Sebeya utsattes för stenkastning vilket förstörde förlossningssalen.

Sjukhus ockuperas av soldater

Vart femte sjukhus som vårt team besökte var ockuperat av soldater. I vissa fall var det endast tillfälligt, i andra fall fortsätter den beväpnade ockupationen. I Mugulat i östra Tigray använder eritreanska soldater fortfarande vårdinrättningen som sin bas. Abiy Addi-sjukhuset i centrala Tigray, som ger vård till en halv miljon människor, ockuperades av etiopiska styrkor fram till början av mars.

– Armén använde Abiy Addi-sjukhuset som en militärbas för att vårda skadade soldater, säger vår akutkoordinator Kate Nolan. 

– Under den tiden var sjukhuset inte tillgängligt för befolkningen. De var tvungna att ta sig till stadens vårdcentral, som inte är utrustad för att ge specialistvård – till exempel kan de inte genomföra blodtransfusioner eller ge vård för skottskador.

Ambulanser har beslagtagits

Endast ett fåtal sjukvårdsinrättningar i Tigray har i nuläget tillgång till ambulanser, sedan de flesta beslagtagits av väpnade grupper. I och omkring staden Adigrat i östra Tigray togs runt 20 ambulanser från sjukhuset och närliggande vårdcentraler. Som en konsekvens av detta finns det i princip inget system för att transportera sjuka patienter i Tigray. Patienter måste gå till fots i dagar för att ta sig till livsviktiga vårdinrättningar. Vår personal har även sett att soldater använt en del av fordonen för att transportera varor nära gränsen till Eritrea. 

Många vårdinrättningar har nu få, eller inga, anställda på plats. En del har flytt, andra har slutat komma till jobbet eftersom de inte fått lön på flera månader.

Förödande konsekvenser för befolkningen

– Attackerna mot sjukvårdsinrättningar har förödande konsekvenser för Tigrays befolkning, säger Oliver Behn, generalsekreterare för Läkare Utan Gränsers operativa center i Amsterdam.

– Enligt internationell humanitär rätt måste sjukvårdsinrättningar och vårdpersonal skyddas i konflikter. Så är uppenbarligen inte fallet i Tigray.

Innan konflikten bröt ut i november 2020 hade Tigray ett av de mest välfungerande hälso- och sjukvårdssystemen i hela Etiopien, ett system som nu i princip kollapsat. Vår personal som driver mobila kliniker har hört vittnesmål om kvinnor som dött i samband med förlossningar på grund av de osäkra vägarna, nattliga utegångsförbud och för att det inte funnits några ambulanser. Samtidigt tvingas många kvinnor föda under osanitära förhållanden i informella flyktingläger.

Under de senaste fyra månaderna har få gravida haft tillgång till vård före och efter förlossningen och barn har lämnats ovaccinerade, vilket ökar risken för utbrott av smittsamma sjukdomar.

Patienter med kroniska sjukdomar, som diabetes, högt blodtryck och hiv, samt personer med psykiatriska sjukdomar, lämnas utan tillgång till livräddande läkemedel. Överlevare av sexuellt våld får oftast heller inte tillgång till medicinsk vård eller psykologiskt stöd.

– Hälso- och sjukvårdssystemet måste återställas så snabbt som möjligt, säger Oliver Behn. 

–  Sjukvårdsinrättningar måste återuppbyggas och få tillgång till utrustning och ambulanser, och personalen måste få löner och möjlighet att arbeta i en säker miljö. Och viktigast av allt: alla väpnade grupper som är del av konflikten måste respektera och skydda vårdinrättningar och sjukvårdspersonal.

Läkare Utan Gränsers team återuppbygger en rad sjukvårdsinrättningar runt om i regionen och förser dem med läkemedel och medicinsk utrustning. Vi ger även medicinskt stöd på akutavdelningar, förlossningsavdelningar och öppenvårdsinrättningar. Vårt team driver även mobila kliniker på landsbygden och i informella läger för internflyktingar. Samtidigt finns det avsides belägna områden i Tigray dit varken Läkare Utan Gränser eller andra organisationer har tillträde och antagligen saknar människorna i dessa områden tillgång till sjukvård.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare