Hoppa till huvudinnehåll

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Publicerad 4 augusti 2017
Foto: Läkare Utan Gränser
Vi arbetar tillsammans med lokala hälsomyndigheter på sjukhuset i Tal Abyad. Den 25 juli tog våra team emot en åttapersonersfamilj med splitterskador.

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

– I lördags vårade våra team vårdade fyra människor, däribland en femåring, som hade fått skottskador under sin flykt från Raqqa. Vi är extremt oroade för dem som inte kan ta sig ut ur staden, säger Vanessa Cramond, medicinsk koordinator för våra insatser i Turkiet och norra Syrien.

Patienter som flytt från Raqqa säger att det enda sättet att fly är att bli smugglad ut ur staden. Det innebär att skadade måste vänta länge på vård.

– Vissa av våra patienter har inte kunnat nå fram till sjukvård eftersom de varit fast bakom frontlinjen i dagar eller veckor. Om de har tur hittar de grundläggande vård inne i staden. När de till slut kommer till våra sjukhus är såren ofta infekterade och det är mycket svårt att undvika amputationer, säger Cramond.

Attackerade från alla håll

Sedan juni har våra team i nordöstra Syrien vårdat 415 patienter från Raqqa och de närbelägna byarna. De flesta patienterna har krigsskador efter improviserade bomber, landminor, blindgångare (ammunition och bomber som inte exploderat), granatsplitter och skjutvapen.

En 41-årig patient berättade att han förlorat sju familjemedlemmar. Efter ett luftangrepp låg hans mor inklämd bland rasmassor i 15 timmar innan man till slut lyckades ta henne ut ur Raqqa.

– Om man inte dör i en flygattack så dödas man av granater, krypskyttar eller bomber. Och överlever man det så är man instängd i den belägrade staden, hungrig och törstig, utan mat, vatten och elektricitet, säger han.

Farligt att återvända hem

När invånarna återvänder till sina hembyar präglas deras vardag av bomber och minor av olika slag som finns utspridda överallt.

– Det hindrar människor från att återgå till vardagen. Denna vecka återvände våra team till Hazima norr om staden Raqqa, men skolbyggnaden där de arbetade visade sig vara fylld av minor och försåtminering så de fick avbryta projektet, säger Cramond.

Läkare Utan Gränser är en av få medicinska organisationer i Raqqa-provinsen och i nordöstra Syrien. Tillsammans med lokala hälsomyndigheter har vi åtta ambulanser som plockar upp patienter norr, öster och väster om staden. Vi har också en avancerad vårdpostering utanför staden där patienter stabiliseras innan de förs till sjukhus i Tal Abyad eller Kobane mer än 100 kilometer bort. Dessutom arbetar vi på flera ställen i nordöstra Syrien som nyligen kontrollerades av IS.

Vi uppmanar alla stridande parter och deras allierade att skydda civila och ge dem tillgång till sjukvård och medicinska evakueringar. Internationella minröjningsorganisationer måste få tillgång till nordöstra Syrien så att invånarna kan återvända till sina hem och hjälporganisationerna kan ge akut humanitär hjälp.