Hoppa till huvudinnehåll

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Publicerad 4 augusti 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.

Vi arbetar tillsammans med lokala hälsomyndigheter på sjukhuset i Tal Abyad. Den 25 juli tog våra team emot en åttapersonersfamilj med splitterskador.

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

– I lördags vårade våra team vårdade fyra människor, däribland en femåring, som hade fått skottskador under sin flykt från Raqqa. Vi är extremt oroade för dem som inte kan ta sig ut ur staden, säger Vanessa Cramond, medicinsk koordinator för våra insatser i Turkiet och norra Syrien.

Patienter som flytt från Raqqa säger att det enda sättet att fly är att bli smugglad ut ur staden. Det innebär att skadade måste vänta länge på vård.

– Vissa av våra patienter har inte kunnat nå fram till sjukvård eftersom de varit fast bakom frontlinjen i dagar eller veckor. Om de har tur hittar de grundläggande vård inne i staden. När de till slut kommer till våra sjukhus är såren ofta infekterade och det är mycket svårt att undvika amputationer, säger Cramond.

Attackerade från alla håll

Sedan juni har våra team i nordöstra Syrien vårdat 415 patienter från Raqqa och de närbelägna byarna. De flesta patienterna har krigsskador efter improviserade bomber, landminor, blindgångare (ammunition och bomber som inte exploderat), granatsplitter och skjutvapen.

En 41-årig patient berättade att han förlorat sju familjemedlemmar. Efter ett luftangrepp låg hans mor inklämd bland rasmassor i 15 timmar innan man till slut lyckades ta henne ut ur Raqqa.

– Om man inte dör i en flygattack så dödas man av granater, krypskyttar eller bomber. Och överlever man det så är man instängd i den belägrade staden, hungrig och törstig, utan mat, vatten och elektricitet, säger han.

Farligt att återvända hem

När invånarna återvänder till sina hembyar präglas deras vardag av bomber och minor av olika slag som finns utspridda överallt.

– Det hindrar människor från att återgå till vardagen. Denna vecka återvände våra team till Hazima norr om staden Raqqa, men skolbyggnaden där de arbetade visade sig vara fylld av minor och försåtminering så de fick avbryta projektet, säger Cramond.

Läkare Utan Gränser är en av få medicinska organisationer i Raqqa-provinsen och i nordöstra Syrien. Tillsammans med lokala hälsomyndigheter har vi åtta ambulanser som plockar upp patienter norr, öster och väster om staden. Vi har också en avancerad vårdpostering utanför staden där patienter stabiliseras innan de förs till sjukhus i Tal Abyad eller Kobane mer än 100 kilometer bort. Dessutom arbetar vi på flera ställen i nordöstra Syrien som nyligen kontrollerades av IS.

Vi uppmanar alla stridande parter och deras allierade att skydda civila och ge dem tillgång till sjukvård och medicinska evakueringar. Internationella minröjningsorganisationer måste få tillgång till nordöstra Syrien så att invånarna kan återvända till sina hem och hjälporganisationerna kan ge akut humanitär hjälp.

Relaterade nyheter

Blodtransfusioner är ett av de största problemen just nu i östra Ghouta, Syrien.
Syrien

En röst från sjukhuskällaren i östra Ghouta

”De flesta människor i östra Ghouta bor under jorden. Medicinsk vård erbjuds alltmer i källare."
- Berättat av en läkare för Meinie Nicolai, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Bryssel.

Abu Wasim, syrisk kirurg, på ett förstört sjukhus i östra Aleppo
Syrien

Sju röster om kriget i Syrien

Det har gått sju år sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut. Det är ett fruktansvärt brutalt krig där civila och sjukvård blivit måltavlor. Läs sju berättelser av fältarbetare som arbetat i en av de värsta humanitära kriserna någonsin. 

Arkivfoto från Syrien 2013. Blodpåsar är något som saknas just nu i östra Ghouta, Syrien.
Syrien

Östra Ghouta: 71 personer dör i snitt varje dag

Kriget i Syrien fortsätter skörda offer i östra Ghouta. Nya siffror som vi har samlat in berättar om genomsnitt 344 skadade per dag. Samtidigt sinar lagren av sjukvårdsmaterial på vårdinrättningarna snabbt.

Syrien

Sjukvården i östra Ghouta nära kollaps

Läkare Utan Gränser uppmanar till omedelbart eldupphör så att hjälpen kan nå de sjuka och skadade i det belägrade östra Ghouta i Syrien. Vårdpersonalen säger att de inte längre har möjlighet att behandla sina patienter.