Hoppa till huvudinnehåll

Striderna i Afghanistan leder till stort lidande

Publicerad 10 augusti 2021
Mahmood sköts när han och hans familj flydde från Lashkar Gah. Nu får han vård av Läkare Utan Gränser på Boostsjukhuset.
Foto: Tom Casey/Läkare Utan Gränser
Mahmood sköts när han och hans familj flydde från Lashkar Gah. Nu får han vård av Läkare Utan Gränser på Boostsjukhuset.

De ökade våldsamheterna i Afghanistan har lett till ett stort lidande för landets befolkning och tvingat hundratusentals på flykt. Vår personal jobbar outtröttligt för att ge landets befolkning sjukvård och humanitärt stöd.

Afghanistan har sedan i maj drabbats av omfattande stridigheter mellan landets säkerhetsstyrkor och talibanerna (även kallade Islamiska emiratet Afghanistan). 

Våldsamheterna begränsar tillgången till sjukvård och antalet människor som dödas, skottskadas och drabbas av explosioner har ökat, och ett stort antal människor har tvingats på flykt.

Läkare Utan Gränser arbetar i Lashkar Gah, Kandahar och Kunduz, vilket är tre områden som har drabbats allvarligt av våldet. Men strider pågår också omkring staden Herat, där Läkare Utan Gränser även har verksamhet.

Livsviktig vård under svåra omständigheter

– Situationen i landet har förvärrats till den grad att vårdinrättningarna befinner sig på frontlinjen i städer som Lashkar Gah och Kunduz, säger Laura Bourjolly, humanitärt ansvarig för Läkare Utan Gränser i Afghanistan.

– Vår personal fortsätter trots de svåra omständigheterna att vårda patienter i samtliga av våra projekt i Afghanistan och vi har anpassat vår medicinska verksamhet för att svara på de mest akuta behoven.

Läkare Utan Gränser stöttar Boostsjukhuset i Lashkar Gah, en stad där intensiva strider pågått i över en vecka. Vårdpersonalen konfronteras med medicinska, kirurgiska och förlossningsrelaterade akutfall. Personalen fortsätter att vårda patienterna trots att bombattacker och luftstrider pågår extremt nära byggnaden. Den 9 augusti exploderade en raket i byggnaden, väldigt nära akutmottagningen, men lyckligtvis skadades ingen. 

Många krigsskadade patienter

Våldsamheterna gör det svårt att arbeta och sova, men personalen har hittills hållit alla sjukhusets avdelningar öppna. Förra veckan vårdade Läkare Utan Gränser ett stort antal krigsskadade patienter och genomförde 20 operationer bara på en dag. Många människor har nu flytt från staden och under de senaste dagarna har antalet patienter som söker sig till sjukhuset minskat avsevärt.

Striderna har även ökat i och runtomkring Kunduz och i slutet av förra veckan togs staden över av talibanerna. När våldet intensifierades i juli byggde Läkare Utan Gränser om sitt kontor i Kunduz till en traumamottagning med plats för 25 patienter med krigsskador. 

Mellan den 1 och 9 augusti vårdades 127 patienter för skott- och sprängskador, varav 27 var barn under 16 år. Läkare Utan Gränser fortsätter att ge vård på traumaavdelningen men vården till patienter som inte är inneliggande har successivt börjat överföras till det nya större traumasjukhuset i Kunduz. Läkare Utan Gränser stöttar även vårdcentralen i distriktet Chahar Dara utanför Kunduz, där 126 krigsskadade patienter vårdades mellan 1 och 8 augusti.

I ett land där hälso- och sjukvårdssystemet redan är väldigt svagt gör våldet det ännu svårare för människor att söka vård. I områden med intensiva strider är det för farligt att lämna hemmet. Det leder till att patienter inte söker vård förrän de har blivit väldigt dåliga. 

Efter att striderna avtagit i Lashkar Gah för några dagar sedan har fler kvinnor än vanligt sökt vård på Läkare Utan Gränsers mödravårdsmottagning i området. 

– Ett tag hade vi bara en gravid kvinna på kliniken, men efter att stridigheterna lagt sig lyckades tio kvinnor till att ta sig till oss. Så vi vet att behoven finns därute, säger Sarah Leahy, projektkoordinator för Läkare Utan Gränsers insatser i Helmand. 

– Vi är oroliga att kvinnor måste föda barn hemma och inte kan få viktig medicinsk hjälp om det uppstår komplikationer. 

Hundratusentals på flykt inom landet

Striderna i Afghanistan tvingat hundratusentals människor på flykt inom landet. En del har sökt skydd nära städer, ofta i fattiga områden där det knappt finns tillgång till mat, sjukvård eller tak över huvudet. Läkare Utan Gränser satte upp en klinik för kvinnor och barn i Kunduz i juli, där bistod vi även med rent vatten. Teamet vårdade runt 300 personer per dag och i början av augusti lämnade vi över en del av projektet till en annan organisation för att kunna fokusera på traumavård.

Läkare Utan Gränser har även upprättat en tillfällig barnklinik i det informella flyktinglägret Hajig, där det bor runt 500 personer, i staden Kandahar. Våra team har installerat vattenstationer och sett till att människor har tillgång till duschar och toaletter. Fram tills slutet på juli har vi behandlat 170 barn, de flesta hade drabbats av luftvägsinfektioner, diarré eller blodbrist.

Konflikten i Afghanistan är fortsatt oförutsägbar och våldet blossar ständigt upp i olika delar av landet. Sjukvårdspersonalen lever under ständig skräck att våldet ska drabba sjukhusen och vårdcentralerna de arbetar på, som sågs i gårdagens explosion i Lashkar Gah. Alla sjukvårdsinrättningar måste respekteras i konflikten. 

***

Läkare Utan Gränser har fem projekt i lika många provinser i Afghanistan, med fokus på akutinsatser samt barn- och mödravård. Arbetet fortsätter och vi anpassar aktiviteterna till krisens utveckling och rådande humanitära behov.

Ett barn som fått vård för en skottskada i huvudet vilar på en sjukhussäng.

Vi behöver dig!

Ge en gåva för att vara med oss på plats i Afghanistan och i andra kriser världen över. Vi ser till att din gåva används där den behövs som mest just nu.
Ge en gåva