Hoppa till huvudinnehåll

Stunder

Publicerad 15 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
utanför mödravårdskliniken med de äldra kvinnorna som väntar på släktingar som ska föda

Ibland, när jag bara vill få vara en stund, har jag kommit på att gå ut och sätta mig hos de äldre kvinnorna.

Tiden rusar på, dagar läggs till varandra – det går i ett rasande tempo!  Med massor av bollar i luften tar jag mig igenom ”småsaker” till obegripligt komplexa lägen.

Från den trasiga blodtrycksmanschetten, den arga receptionisten, till kvinnan som av sin man inte tillåts stanna på vår klinik, trots att hon inte kommer överleva utan vård – och vår maktlöshet och frustration över det.

Det är inte så lång tid kvar på mitt uppdrag här nu, det är en dubbel känsla – och jag känner igen den från tidigare uppdrag. Men än så länge håller jag avskedet ifrån mig och koncentrerar mig på uppgiften.

Ibland, när jag bara vill få vara en stund, har jag kommit på att gå ut och sätta mig hos de äldre kvinnorna, de som sitter utanför och väntar på dem som är inskrivna och ska föda. Det är jätteskönt.

Har jag dessutom turen att ha någon med mig som kan översätta från dari, eller pashtu, till engelska – ja, då njuter jag av en pratstund med dessa, oftast helt underbara, damer.

Och de verkar tycka att det är fantastiskt roligt när jag sätter mig en stund hos dem.

Relaterade nyheter

Mimansa Madheden äntligen på plats i Afghanistan.
Afghanistan

Nu åker jag igen!

"Den här gången är det längtan och viljan att åka tillbaka till de jag lämnade för två år sedan, denna längtan som jag känt sedan jag reste härifrån."
- Mimansa Madheden, barnmorska i Afghanistan.

De tre pojkarna som föddes på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Stora barn, små barn, så många barn!

"Förlossningsavdelningen var full av patienter och i korridoren utanför trängdes anhöriga. Idag verkade det bli en mer genomsnittlig dag, med bara 60 - 70 förlossningar."
- Heather Gottlieb, gynekolog i Afghanistan.

I början av 2017 öppnade vi en vårdcentral i Choloma i nordvästra Honduras.
Honduras

Första upplevelsen av en mödravårdscentral

Bristen på vårdinrättningar i staden Choloma i nordvästra Honduras har lett till att många blivande mödrar drabbas av komplikationer under graviditeten. I början av året öppnade vi därför en vårdcentral som tar emot patienter dygnet runt.