Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: patienter uppvisar symptom på kontakt med kemiska medel

Publicerad 26 augusti 2015
Flygangrepp och tung beskjutning orsakar omfattande förstörelse i Syrien. Civilbefolkningen drabbas hårt av våldet.
Foto: Robin Meldrum.
Flygangrepp och tung beskjutning orsakar omfattande förstörelse i Syrien. Civilbefolkningen drabbas hårt av våldet.

Fredagen den 21 augusti behandlade Läkare Utan Gränser fyra patienter som uppvisade symptom på att ha utsatts för kemiska substanser. Patienterna togs om hand på ett sjukhus i Aleppoprovinsen i Syrien.

Patienterna – en familj med en treårig och en nyfödd dotter – kom till Läkare Utan Gränsers sjukhus en timme efter exponeringen. De uppvisade symtom som röda ögon, hudutslag, bindhinnekatarr och andningssvårigheter. Dessa symtom följdes av blåsor och förvärrade andningssvårigheter cirka tre timmar senare. Symptomen behandlades och patienterna fick syrgas tills de kunde transporteras till en annan inrättning för specialistvård.

Familjen kom från staden Marea som ligger norr om Aleppo i Azaz-distriktet. Under fredagen utsattes Marea för tung beskjutning efter en vecka av intensiva attacker med bland annat granater. Enligt familjen träffades deras hem av en granat vid halv åtta-tiden på fredagskvällen. Efter explosionen fylldes deras vardagsrum av en gul gas. Föräldrarna försökte med hjälp av några grannar skydda sina barn genom att täcka dem med sina kroppar. De fördes till sjukhuset i Marea där de fick akutsjukvård. När deras hälsotillstånd försämrades fördes de till Läkare Utan Gränsers sjukhus.

– Läkare Utan Gränser har inga laboratoriemässiga bevis som kan bekräfta orsaken till symptomen. Men mycket tyder på att patienterna har utsatts för ett kemiskt medel, såväl symptomen som sjukdomsförloppet och patienternas vittnesmål om omständigheterna kring förgiftningen, säger Pablo Marco, Läkare Utan Gränsers projektansvarige i Syrien.

Redan innan denna incident inträffade hade den humanitära situationen i Aleppoprovinsen blivit allt sämre. De senaste månaderna har minst elva sjukvårdsinrättningar skadats i riktade attacker med oljefatsbomber.. De få vårdcentraler och sjukhus som fortfarande behandlar patienter kan inte tillgodose befolkningens enorma medicinska behov.

– Krigföring med kemiska vapen är ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt. I sådana fall skulle det innebära ännu mer lidande för människorna i Syrien. Vi vädjar till alla stridande parter att respektera den grundläggande rätten till liv och upphöra med det urskillningslösa våldet mot civilbefolkningen, säger Pablo Marco.

Läkare Utan Gränser driver sex sjukvårdsinrättningar i Syrien och stödjer mer än 100 vårdcentraler, kliniker och fältsjukhus i landet. Läkare Utan Gränser tillhandahåller även sjukvård för syriska flyktingar i Jordanien, Libanon, Turkiet, Irak och södra Europa.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare