Hoppa till huvudinnehåll

Tillbaka på centrala Medelhavet för att rädda liv

Publicerad 12 maj 2021
Människor som räddats på Medelhavet ombord på sök- och räddningsbåten Sea Watch 4.
Foto: Hannah Wallace Bowman/Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser återupptar sök- och räddningsinsatserna på centrala Medelhavet. Vi har hyrt fartyget Geo Barents för att undsätta människor i sjönöd på den livsfarliga rutten från Libyen till Europa.

Läkare Utan Gränser har sedan 2015 till och från bedrivit sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Genom åren har våra team bevittnat hur tusentals personer har drunknat eller tvingats tillbaka till Libyen av den libyska kustbevakningen.

– Vi återvänder till Medelhavet eftersom EU inte agerar. De senaste åren har EU-länderna allt mer dragit sig ur sök- och räddningsarbetet på centrala Medelhavet. De har inte bara slutat att undsätta människor i sjönöd utan även aktivt hindrat och kriminaliserat hjälporganisationers arbete, säger Ellen van der Velden, ansvarig för Läkare Utan Gränsers sök- och räddningsinsats på Medelhavet.

Under 2021 har hittills fler än 17 000 personer försökt att fly från Libyen över Medelhavet enligt uppskattningar från FN:s internationella organisation för migration IOM. Minst 555 av dessa har mist livet. En förlisning skedde exempelvis den 22 april då minst 130 människor drunknade.

Den libyska kustbevakningen har dessutom tvingat runt 7 000 människor som försökt att fly Libyen tillbaka till landet. De flesta av dessa personer hamnar i förvar där de låses in på obestämd tid. I förvaren råder extremt undermåliga levnadsförhållanden. Människor behandlas illa, utsätts för sexuella övergrepp och flera har dött.

Läkare Utan Gränser uppmanar EU att sluta stötta den libyska kustbevakningen, som tvingar människor att återvända till Libyen.   

– Det som pågår just nu är en katastrof och vi kommer inte att låta oss tystas. EU:s medlemsländer måste säkerhetsställa att en statsledd sök- och räddningsmekanism återinförs på centrala Medelhavet, säger Ellen van der Velden. 

Läkare Utan Gränser har bedrivit sök- och räddningsverksamhet i Medelhavet sedan 2015 och har haft medicinska team ombord på sju räddningsfartyg, varav vissa drivits i samarbete med andra organisationer. Sammanlagt har 682 sök- och räddningsinsatser genomförts och mer än 81 000 människor räddats. 

M/V Geo Barents har chartrats av Läkare Utan Gränser av Uksnøy & Co AS och seglar under norsk flagg. Fartyget är byggt år 2007 och har tidigare använts som seismiskt fartyg. 

Fartyget har genomgått nödvändiga modifieringar för att fungera i sök- och räddningsinsatser. Fartyget är 76,95 meter lång och har två däck; en för män och en för kvinnor och barn. Det finns en klinik, ett barnmorskrum och ett observationsrum för medicinska insatser. Fartyget har även två mindre gummibåtar (RHIBS) som används vid räddningsinsatser.