Hoppa till huvudinnehåll

Vi fördömer dödandet av civila, däribland en medarbetare

Publicerad 30 december 2020
En gata i utkanten av Bambari, Centralafrikanska republiken.
Foto: Adrienne Surprenant / Collectif/Läkare Utan Gränser
En väg i utkanten av Bambari, Centralafrikanska republiken.

Vi fördömer dödandet av en medarbetare efter skottlossning mot en lastbil i staden Grimari, Centralafrikanska republiken (CAR). Medarbetaren skadades allvarligt i incidenten, som ägde rum den 28 december, där ett antal passagerare dog och flera andra skadades.

Vår kollega, som inte var i tjänst vid tillfället, hade klivit ombord på ett fordon inom kollektivtrafiken på väg från Bambari till Bangui när skottlossning plötsligt bröt ut. Alla skadade fördes till ett närliggande sjukhus i Grimari för att få akut livräddande medicinsk vård.

Läkare Utan Gränser skickade omedelbart ett medicinskt team från Bambari till Grimari och hänvisade fem allvarligt skadade patienter, inklusive vår kollega, till det sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i den närliggande staden Bambari. Tyvärr dog medarbetaren på grund av sina allvarliga skador.

- Den här incidenten i Grimari, och dödandet av vår kollega, visar tydligt på den mänskliga kostnaden för det återkommande våldet i Centralafrikanska republiken, säger Marcella Kraay, biträdande ansvarig för vår insats i CAR.

- Återigen fångas civila i korselden i en dödlig konflikt och blir offer för en oändlig våldscykel. Vi är chockade och djupt bedrövade över vår kollegas bortgång och vill framföra vår djupaste kondoleans till hans familj och vänner.

Vår kollegas döda kropp, vars identitet vi inte kommer att avslöja av respekt för hans integritet, har förts till hans familj i Bangui.

En ny våldsvåg kopplad till valprocessen har drabbat flera regioner i Centralafrikanska republiken sedan mitten av december, särskilt i landets västra del. Attacken i Grimari visar återigen att civila fortsätter att betala ett högt pris för den eviga våldscykeln.

Under sådana kritiska tider mobiliserar våra team för att ge medicinsk och humanitär hjälp till befolkningen i landet. Mellan 20 och 30 december har våra team tagit emot och behandlat fler än 50 krigsskadade i behov av kirurgisk vård i Bossangoa, 24 i Bangui och minst ett dussin i Bambari. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare