Hoppa till huvudinnehåll

Vi vårdar skadade efter tsunamin i Indonesien

Publicerad 24 december 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tsunami i Indonesien, Läkare Utan Gränser har tre team som ger sjukvård till drabbade

Ett team från Läkare Utan Gränser besöker skadade i ett evakueringsläger i Susukan Campong. 

Läkare Utan Gränsers team besöker invånare i Pandeglang, Indonesien och erbjuder dem vård efter tsunamin.

Läkare Utan Gränsers team besöker invånare i Pandeglang, Indonesien och erbjuder dem vård efter tsunamin.

Våra team stöttar vårdcentralerna i Pangeglang, Indonesien, och vårdar skadade efter den tsunami som drog in över kusten vid Sundasundet den 22 december. Vi driver även en mobil klinik för att nå ut till fler patienter.

Uppdatering 26 december:

Indonesiens katastrofmyndighet uppgav den 25 december att totalt 16 082 personer har fördrivits från sina hem i de fem distrikt som påverkats av tsunamin – Pandeglang, Serang, Lampung Selatan, Tanggamus och Pesawaran. Det totala antalet döda beräknas nu till 429 och 1 485 personer har skadats till följd av tsunamin. 154 personer är försvunna.

Läkare Utan Gränser arbetar sedan tidigare i Pandeglang och kunde snabbt sätta ihop tre team: ett som stöttar personal och vårdar skadade på vårdcentralen Carita, det andra teamet på vårdcentralen Labuan. Det tredje är ett mobilt team som åker runt i de olika stadsdelarna i Pandelang och vårdar skadade som inte kunnat ta sig till sjukhus eller vårdcentral.   

Labuans vårdcentral har hittills tagit emot 74 skadade och 66 har kunnat skrivas ut. Åtta patienter har hänvisats till sjukhus. Det kommer fortfarande fler och fler till vårdcentralen, trots omfattande strömavbrott i området.

Läkare Utan Gränser har inte kunnat nå fram till vårdcentralen i Carita idag den 26 december, på grund av översvämning som orsakats av stora regnskurar under kvällen den 25 december. Medicinsk koordinering med vårdcentralens personal sker via telefon. Vårdcentralen har tagit emot 99 skadade patienter som alla kunde skrivas ut direkt efter att de fått vård.

- Vårt mobila team besöker överlevande som flytt undan tsunamin till fots, upp i bergen. Vissa av dem är skadade på grund av den stigande vattennivån, andra har skadats av stenskärvor. Vi har besökt många skadade i avlägsna byar som inte har kunnat ta sig till sjukhus på egen hand. Vi har rengjort och lagt om deras sår. Efteråt kommer vi att göra uppföljningsbesök för att säkerställa att såren läker ordentligt, säger Läkare Utan Gränsers barnmorska Dina Afriyanti.

24 december:

Läkare Utan Gränser tog på morgonen den 23 december emot skadade personer vid vårdcentralerna i Pandeglang-distriktet i Indonesien. Våra team arbetade redan i området innan det drabbades hårt av en tsunami efter att vulkanen Anak Karakatoas utbrott sent på kvällen den 22 december. 

Den 24 december rapporterade Indonesiens katastrofmyndigheten fler än 281 dödsfall, 1 011 skadade och 11 690 som fördrivits från sina hem. Medan de drabbade områdena långsamt visar tecken på återhämtning och restauranger och butiker kan öppna igen, är gatorna fortfarande blockerade vilket gör det svårt att nå fram till vårdcentraler. 

Läkare Utan Gränser samarbetar med personalen vid vårdcentralerna i Pandeglang och har prioriterat omedelbara behov. Patienter med allvarliga skador hänvisas till större sjukhus och avlidna tas om hand av lokala myndigheter.  

Våra team stöttar utmattad och utarbetad hälso- och sjukvårdspersonal vid vårdcentralerna genom att säkerställa korrekt hantering av fall, infektionskontroll och hygienstandard, samt stöd med material. Under den 24 december kom fler skadade till sjukhuset och vi förväntar oss att det kommer att fortsätta de kommande dagarna.  

Vi har mobiliserat tre team: ett team stöttar personalen på vårdcentralen Carita och hjälper dem ta hand om skadade, det andra teamet stöttar vårdcentralen Labuan. Det tredje är ett mobilt team som rör sig runt i de olika stadsdelarna i Pandelang och vårdar skadade som inte kunnat ta sig sjukhus eller vårdcentral.   

Sedan början av 2018 har Läkare Utan Gränser ett ungdomshälsoprojekt i Indonesien som stödjer hälsovårdsministeriet i Labuan och Carita i Pandeglang-distriktet. 

Relaterade nyheter

Cyklonen Idai har drabbat Zimbabwe, Mocambique och Malawi hårt
Naturkatastrofer

Södra Afrika: Stor förstörelse i cyklonens spår

Cyklonen Idai slog till mot Afrikas östra kust den 14 mars och har orsakat stor förödelse i Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Stora områden är fortsatt avskurna från hjälp och för att undvika epidemier är det avgörande att få igång sjukvården och se till att människor får tillgång till rent vatten de närmaste dagarna.

Naturkatastrofer

Indonesien: fler drabbade är i behov av hjälp

Drygt en vecka efter att en tsunami drog in över kusten vid Sundasundet i Indonesien fortsätter våra medarbetare att ge vård till människor i det drabbade området. 

Efter jordbävningen på indonesiska ön Sulawesi har vi bland annat uppfört en klinik i distriktet Sigi.
Naturkatastrofer

Vi avslutar insats på Sulawesi

Efter att ha bistått med bland annat sjukvård samt vatten och sanitet avslutar vi nu vår akutinsats på indonesiska ön Sulawesi.

Naturkatastrofer

Podd: Kirurgen Johan om sheriffer, skalv och svek

Kirurgen Johan von Schreeb berättar i vår podd om sitt jobb i naturkatastrofer. Varför gjorde den svårt skadade killen på Haiti ett så djupt intryck?