Hoppa till huvudinnehåll

Vi varnar EU för ett omänskligt flyktingsamarbete

Publicerad 2 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett flyktingförvar i Libyen.

Ett flyktingförvar i Libyen.

EU:s ledare träffas på Malta den 3 februari för att diskutera migration i syfte att ”stänga ned rutten från Libyen till Italien” genom att öka samarbetet med de libyska myndigheterna. Vi oroar oss för det öde som väntar människorna som blir instängda i Libyen eller som tvingas återvända till sina hemländer.

Vi har erbjudit sjukvård till flyktingar och asylsökande som hålls kvar i Tripoli och dess omgivningar sedan juli 2016. Där har vi bevittnat människor som fängslas godtyckligt och som lever i omänskliga och ohälsosamma förhållanden, ofta utan tillräckligt med mat och rent vatten och utan tillgång till sjukvård.

– EU och dess medlemsländer behöver en ta en titt på verkligheten. Libyen är inte en säker plats och detta är inte ett humant sätt  att hantera flyktingar på. Bristen på mänsklig värdighet är häpnadsväckande, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare hos nederländska Läkare Utan Gränser.

Han återvände från Tripoli igår efter att ha besökt flyktingar och asylsökande som hålls i förvar i den libyska huvudstaden.

– För närvarande har polis- och rättsväsendet i Libyen kollapsat. Människor från söder om Sahara fängslas utan något rättsligt förfarande och utan någon chans att ifrågasätta deras frihetsberövande.

Människor hålls under omänskliga förhållanden

Vi arbetar i sju olika förvar i och runt Tripoli och även de som får anses vara bland de bättre förvaren uppfyller varken nationella eller internationella standarder. Människor hålls under omänskliga förhållanden. Det finns knappt någon tillgång till dagsljus eller ventilation och många anläggningar är så pass överfulla att det är farligt.

– Vår sjukvårdspersonal behandlar omkring 500 personer varje vecka för luftvägsinfektioner, akut diarré, olika hudsjukdomar och urinvägsinfektioner – och dessa åkommor är oftast relaterade till förhållandena inuti i förvaren, säger Arjan Hehenkamp.

En färsk FN-rapport belyser det våld och de övergrepp som drabbar många människor i förvar. Frånvaron av ett fungerande asylsystem i Libyen innebär att människor på flykt inte kan omhändertas i enlighet med internationell rätt.

– EU förvränger hur verkligheten ser ut på plats. Libyen är inte en säker plats och EU:s så kallade grundläggande mänskliga värderingar förlöjligas när man skickar tillbaka eller tvingar människor kvar i landet.

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Många människor hamnade i vattnet under räddningsinsatsen på Medelhavet.
Medelhavet

Många saknas efter räddning på Medelhavet

588 människor befinner sig i säkerhet ombord på sök- och räddningsfartyget Aquarius som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée. Men ett okänt antal människor saknas fortfarande efter svåra räddningsinsatser på Medelhavet den 1 november.

Människor hålls inlåsta i mörka, dåligt ventilerade lokaler i Libyen där de inte kan ligga utsträckta på natten.
Libyen

Sluta blunda för mardrömmen i Libyen

DEBATT | Våra kollegor i Libyens läger vårdar fler än tusen patienter varje månad. De vittnar om vidriga förhållanden. Hur många fler berättelser behöver Sveriges regering höra för att sluta blunda för helvetet i Libyen?

Ett interneringsläger enbart för kvinnor och barn, 60 kilometer väster om Tripoli, Libyen.
Libyen

EU:s stöd förvärrar lidandet i Libyen

DEBATT | EU:s stöd till Libyen för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig till Europa gör att människor hålls fast i landets kriminella och inhumana system. Denna utveckling är djupt oroande, skriver vi i ett öppet brev till Sveriges statsminister Stefan Löfven.