Hoppa till huvudinnehåll

Vi varnar EU för ett omänskligt flyktingsamarbete

Publicerad 2 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ett flyktingförvar i Libyen.

Ett flyktingförvar i Libyen.

EU:s ledare träffas på Malta den 3 februari för att diskutera migration i syfte att ”stänga ned rutten från Libyen till Italien” genom att öka samarbetet med de libyska myndigheterna. Vi oroar oss för det öde som väntar människorna som blir instängda i Libyen eller som tvingas återvända till sina hemländer.

Vi har erbjudit sjukvård till flyktingar och asylsökande som hålls kvar i Tripoli och dess omgivningar sedan juli 2016. Där har vi bevittnat människor som fängslas godtyckligt och som lever i omänskliga och ohälsosamma förhållanden, ofta utan tillräckligt med mat och rent vatten och utan tillgång till sjukvård.

– EU och dess medlemsländer behöver en ta en titt på verkligheten. Libyen är inte en säker plats och detta är inte ett humant sätt  att hantera flyktingar på. Bristen på mänsklig värdighet är häpnadsväckande, säger Arjan Hehenkamp, generalsekreterare hos nederländska Läkare Utan Gränser.

Han återvände från Tripoli igår efter att ha besökt flyktingar och asylsökande som hålls i förvar i den libyska huvudstaden.

– För närvarande har polis- och rättsväsendet i Libyen kollapsat. Människor från söder om Sahara fängslas utan något rättsligt förfarande och utan någon chans att ifrågasätta deras frihetsberövande.

Människor hålls under omänskliga förhållanden

Vi arbetar i sju olika förvar i och runt Tripoli och även de som får anses vara bland de bättre förvaren uppfyller varken nationella eller internationella standarder. Människor hålls under omänskliga förhållanden. Det finns knappt någon tillgång till dagsljus eller ventilation och många anläggningar är så pass överfulla att det är farligt.

– Vår sjukvårdspersonal behandlar omkring 500 personer varje vecka för luftvägsinfektioner, akut diarré, olika hudsjukdomar och urinvägsinfektioner – och dessa åkommor är oftast relaterade till förhållandena inuti i förvaren, säger Arjan Hehenkamp.

En färsk FN-rapport belyser det våld och de övergrepp som drabbar många människor i förvar. Frånvaron av ett fungerande asylsystem i Libyen innebär att människor på flykt inte kan omhändertas i enlighet med internationell rätt.

– EU förvränger hur verkligheten ser ut på plats. Libyen är inte en säker plats och EU:s så kallade grundläggande mänskliga värderingar förlöjligas när man skickar tillbaka eller tvingar människor kvar i landet.

Aktuellt om Libyen

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Nyheter från fältet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."

Räddning på Medelhavet
Nyheter från fältet

Nya regler sätter liv i fara på Medelhavet

Vi har meddelat Italiens inrikesministerium att vi inte kommer att underteckna uppförandekoden för frivilligorganisationer som har räddningsfartyg på Medelhavet. Reglerna skulle begränsa räddningsinsatsen och ha allvarliga humanitära konsekvenser.

Läkare Utan Gränser gör en räddningsinsats på Aquarius
Nyheter från fältet

Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara

Under en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj utsatte den libyska kustbevakningen människor för fara. Våra och SOS Méditerranées medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.             

"Halvvägs mellan Misrata och Tripoli ligger ett interneringscenter. Situationen vi möttes av där var hemsk. Rummen var små och smutsiga."
Nyheter från fältet

De oidentifierade på Libyens bårhus

"Halvvägs mellan Misrata och Tripoli ligger ett interneringscenter. Situationen vi möttes av där var hemsk. 43 fångar hade varit där i en månad utan någon kontakt med omvärlden eller sina familjer."
– Tankred Stoebe, läkare som reste genom Libyen i januari.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.