Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I Libyen har vi arbetat med att ge medicinsk hjälp och psykologstöd. Vi delar ut medicin och material för att sjukvårdsinrättningar ska kunna ta hand om människor med krigsskador.

En stor del av flyktingströmmarna till Europa går via Libyens kust. För att hjälpa den lokala kriskommitté som har till uppgift att ta hand om de döda kroppar som flyter iland på stränderna har vi donerat hygienartiklar som klorin, ansiktsmasker och skyddshandskar.

Libyen

Sedan 2011, då Muammar Gaddafis regim störtades, har Libyen drabbats av väpnade konflikter. De senaste åren har våldet ökat.

Varför arbetar vi i Libyen?

  • Väpnad konflikt

Libyen har två regeringar. Den ena i Tobruk, i östra delen av landet, den andra baserad i Tripoli i väster.

2015 tog Islamiska Staten, IS, kontroll över kuststaden Sirte och har också etablerat sig i flera andra städer. Samtidigt pågår stridandet mellan politiska grupper i många områden runt om i landet. Det har resulterat i att det blivit extremt svårt att upprätthålla medicinsk vård. Utländska hjälparbetare flydde landet och många sjukhus och vårdcentraler hade svårt att fungera normalt. Läkare Utan Gränser har donerat läkemedel och vaccin till sjukhus i städerna Al-Beyda och Al-Marj, nära Medelhavet, och vi har också förbättrat de hygieniska förhållandena på Al-Qubba sjukhuset i östra Libyen.

Till den lokala kriskommittén i Al-Marj har vi donerat utrustning som klorin, ansiktsskydd och skyddshandskar. Det har varit nödvändigt för att kunna hjälpa till att ta hand om de kroppar från flyktingar som spolats iland efter försök att korsa Medelhavet på väg till Europa.

Då stridigheter fortsatte i Benghazi vid Medelhavskusten ökade vi stödet till Al-abyar fältsjukhus, som ligger sex mil därifrån. Detta för att bättre kunna ta hand om sårade. Vid sjukhusen i Al-Abyar och Al-Marj har vi team som utbildar personal att ta hand om akutfall. Vi har donerat läkemedel till de tre sjukhus i Benghazi – inklusive ett barnsjukhus – som fortfarande fungerar. Vi stöttar också regelbundet två kliniker för patienter med diabetes. Under några månader distribuerade vi matransoner, tillsammans med en libysk frivilligorganisation, till 2 400 familjer på flykt.

I november började vi hjälpa Zuwara sjukhuset i västra Libyen. Vi donerade läkemedel, medicinsk utrustning och utbildade personal.   

För mer information om flyktingar och migranter som kommer till Europa, se Bulgarien, Grekland Serbien och Frankrike.

Under 2015 hade vi:

  • 3 700 öppenvårdskonsultationer

 Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2015. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 29 juni 2016.

Det här arbetar vi med i Libyen

En av våra fältarbetare diskuterar med en soldat. Vi ger opartisk och neutral hjälp till människor i konfliktområden.

Väpnade konflikter

När vi arbetar i krigsområden väljer vi aldrig sida. Det är enbart de medicinska behoven som styr och vi arbetar hårt för att nå dem som behöver vår hjälp mest. 

Aktuellt om Libyen

Einarwa, 5 år, blir undersökt på vår klinik Jedi Ibrahim i staden Zuwara.
Nyheter från fältet

Stängda sjukhus och brist på mediciner i Libyen

Libyen är på gränsen till kollaps. Vi är på plats i flera städer för att stötta befolkningen och de existerande vårdinrättningarna.

Räddning på Medelhavet
Nyheter från fältet

Räddningsinsatserna på Medelhavet avslutas

Den 30 december 2015 avslutade det sista av Läkare Utan Gränsers ursprungligen tre räddningsfartyg sin insats på Medelhavet.

Karta över Libyen
Nyheter från fältet

Libyen: Våldet försvårar vården

Spänningarna i östra Libyen ökar de medicinska behoven. Striderna har spridit sig från staden Benghazi där de pågått i mer än ett år. Sedan tre veckor pågår strider i Derna som är ett fäste för Islamiska staten IS. Våldet försvårar vården och driver människor på flykt, bland dem 2 000 familjer som sökt skydd i Benghazi.

De humanitära principerna gör det lättare för oss att få tillträde till människor i konfliktområden, som här i östra Kongo.
Nyheter från fältet

Principerna som visar vägen

Inom Läkare Utan Gränser talar vi ofta om neutralitet, oberoende och opartiskhet. Men vilken roll spelar dessa humanitära principer för vårt arbete? Och är de fortfarande relevanta, 150 år efter att de föddes på slagfältet i norra Italien?