Hoppa till huvudinnehåll

Fotoutställning om 50 år med Läkare Utan Gränser

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser står på knä och testar ett litet barn för malaria utomhus under ett träd i Thaker, Sydsudan. Barnet sitter i en vuxens knä på en filt, bredvid sitter ytterligare en vuxen.
Foto: Siegfried Modola
Hälsoinformatören Gabel testar några barn för malaria ute i det fria i delstaten Unity, Sydsudan. Detta är en av bilderna som visas under utställningen.

Genom fem årtionden har Läkare Utan Gränser arbetat i naturkatastrofer, krig, hungersnöd och sjukdomsutbrott. För att uppmärksamma detta anordnar vi en fotoutställning på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm under oktober månad.

För 50 år sedan, i december 1971, skriver en grupp läkare och journalister under den charter som ska gälla för den nystartade medicinska organisationen Médecins Sans Frontières – Läkare Utan Gränser. Organisationen blir den dittills första icke-statliga organisation som enbart ägnar sig åt humanitärt medicinskt arbete. Dessutom anser gruppen att det behövs en oberoende hjälporganisation som talar ut om övergrepp och missförhållanden, och vågar sätta människor före politik. Detta kallas för témoignage, vilket betyder att bära vittnesmål, och är än i dag en av grundpelarna i vårt arbete.  

För att uppmärksamma våra 50 år som humanitär och medicinsk organisation anordnar vi en fotoutställning där vi vill ge allmänheten en inblick i vårt arbete. Utställningen pågår 1–31 oktober på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm.

Se den digitala utställningen här